- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Фірмі екс-депутата повинні повернути ще 3,5 мільйона за старий ремонт доріг окупованої Луганщини

Господарський суд Луганської області 30 листопада стягнув з департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Луганської обладміністрації на користь ТОВ «Дорбудтехнологія» 3,56 млн грн. боргу за ремонт доріг. Про це йдеться [1] в держреєстрі судових рішень.

У листопаді-грудні 2012 року департамент ЖКГ уклав з «Дорбудтехнологією» 8 угод щодо капремонту доріг у 5 населених пунктах, які зараз знаходяться в окупованій частині області.

Згідно з актами викопаних робіт, які сторони підписали у кінці 2012 року, «Дорбудтехнологія» відремонтувала дороги у Луганську на вул. 50-річчя Оборони Луганська [2], 3-я Донецька [3], та проїзд біля вул. Владислава Титова [4] на загальну суму 1,68 млн грн.

Крім того, фірма зробила ремонт доріг у Красному Лучі на вул. Котовського [5] та вул. Студентська [6] на 592 тис грн., у Краснодоні – від магазина «Престиж» до кварталу Шахтар на 331 [7] тис грн., у Свердловську – на вул. Чайковського на 854 [8] тис грн. Також «Дорбудтехнологія» виконала роботи по вул. Центральна у селі Раївка Металістської сільради Слов’яносербського району на 97 [9] тис грн.

Департамент за послуги не сплатив, і фірма звернулося до суду. Госпсуд Луганської області зауважив, що відсутність бюджетних коштів не виправдовує бездіяльність замовника і не є підставою для звільнення від відповідальності за порушення договірного зобов’язання, тому задовольнив всі вісім «Дорбудтехнології», і зобов’язав департамент обладміністрації, яка зараз знаходить в підконтрольному Україні Сєвєродонецьку, повернути борг. Всі рішення суд прийняв в один день – 30 листопада.

У кінці листопада суд вже стягнув [10] з департаменту обладміністрації 752 тис грн. боргу на користь «Дорбудтехнології» за ремонт дороги у Луганську, яка вела до будівлі облради та двох будівель ОДА.

Засновниками «Дорбудтехнології» є Авєтік і Лусіне Цоголакяни, а також екс-депутат Луганської міськради Тігран Кочарян. Раніше фірма була зареєстровану у Луганську, а після окупації обласного центру перереєструвалася в Києві.

«Дорбудтехнологія» з 2008 по 2013 роки виграла тендери на 275,92 млн грн. А після Майдану фірма стала переможцем єдиного тендеру, але найбільшого у своїй історії. У лютому цього року Служба автодоріг у Луганській області уклала [11] угоду з «Дорбудтехнологією» щодо експлуатаційного утримання та поточного ремонту доріг державного та місцевого значення на 387,30 млн грн.

Стосовно цього тендеру було відкрито [12] кримінальне провадження. З’ясувалось, що більша частина суми 268,83 млн грн. виділена на обслуговування 1960 кілометрів доріг загального користування державного значення. А це на 31 км більше, ніж становила протяжність цих доріг у Луганській області за офіційними даними ДАІ на початку 2014 року. Тобто після окупації частини області терористами ЛНР протяжність доріг, на які виділяють гроші з держбюджету не зменшилась, а зросла. В подальшому, після звернення «Центру протидії корупції [13]» до Генпрокуратури, громадським активістам вдалося [14]добитися зниження ціни ремонту доріг області на 294 млн грн до 93 млн.

За даними офіційного порталу публічних коштів «E-data [15]», з вересня цього року Служба автодоріг перерахувала «Дорбудтехнології» 13,65 млн грн.

Тоді, як і зараз, Службу автодоріг очолював Анатолій Владико. Він також є директором ТОВ «Дорбудвиробництво», де співвласниками були Лусіне Цоголакян і «Краснолуцький завод будівельних матеріалів № 6», що належить Тіграну Кочаряну. Директором краснолучського заводу також вказано Владико.