Вишка залишила оточенню Кернеса землю в лісопарку вартістю 169 мільйонів
09.12.2015   //   125 Переглядів

Вищий господарський суд залишив у власності обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Фортеця» дві земельні ділянки в лісопарковій зоні Харкова загальною площею 36,3 га та вартістю 168,90 млн. грн.

Про це йдеться у постанові суду від 26 листопада 2015 року.

В квітні 2010 року Харківська міськрада безкоштовно передала «Фортеці» земельні ділянки площею 17,3 та 19 га, які розташовані у лісопарковій зоні на вулиця Помірки, 27.

За інформацією ДПІ у Дзержинському районі міста Харкова, нормативно-грошова оцінка земельної ділянки з кадастровим номером 6310136300:16:013:0133 складає 88,21 млн грн., а земельної ділянки з кадастровим номером 6310136300:16:013:0132 складає 80,68 млн. грн.

В червні 2015 року прокуратура звернулася до суду з позовом, в якому вимагала скасувати рішення депутатів та повернути ділянки у комунальну власність. В позові прокуратури відмічалося, що «Фортеця» отримала землю з порушенням Земельного кодексу України та Житлового кодексу УРСР.

Суд першої інстанції встановив, що для оскарження рішення сесії сплив строк давнини, який складає три роки. Прокуратура наполягала, що дізналася про порушення законності передачі землі лише у 2015 році, але суд встановив, що на сесії під час передачі ділянок був присутній тодішній прокурор міста Харкова Євген Попович. Крім того, в червні 2010 року прокуратурі отримала рішення сесії в письмовому вигляді.

Таким чином, суд першої інстанції відмовив прокуратурі у позові та залишив землю приватникам. Це рішення підтримав і апеляційний суд.

Вищий господарський суд на відміну від судів перших двох інстанцій встановив, що земля була передана кооперативу з порушенням. А саме, число його засновників не відповідало кількості, яку від обслуговуючого кооперативу вимагає законодавство.

В той час, ВГС погодився, що термін позовної давнини сплив, адже прокуратурі було відомо про рішення депутатів, як ому підтвердженням є присутність на сесії прокурора Поповича. Тому колегія суддів відмовила прокуратурі в позові.

В 2010 році кооператив створили Олександр Коровкін, Ілля Співак, Олександр Тімій. Зараз серед засновників вже немає Тімія, але є Сергій Велигоша та Людмила Гудкова. Директором кооперативу є Олексій Кішенько.

Олександр Коровкін є засновником біля десятка схожих кооперативів, які отримували землю за аналогічною схемою. Також Коровкін є бізнес-партнером сина Генадія Кернеса Даніїла Прівалова у ТОВ «Фірма «Діана», яка володіє Сумським ринком у Харкові.

Крім того, серед майна Коровкіна є нерухомість у Парку Горького та частка у Центральному ринку.

Ілля Співак був партнером Коровкіна та Тімія в ОК «ЖБК «Спартак», який отримав землю також у Лісопарку на вулиці Тульскій.

Сергій Велигоша є засновником багатьох побідних кооперативів, зокрема, ОК ЖБК «Колонтроповс», який зареєстрований за тією самою адресою, що й «Фортеця». «Колонтроповс» отримав земельну ділянку на Білгородському шосе, 34. Це те ж лісопаркова зона.

Людмила Гудкова є співзасновником ще одного кооперативу ОК «ЖБК Еревія», який зареєстрований також за тією адресою – Котлова, 216, що й «Фортеця» й «Колонтроповс», й отримав декілька земельних ділянок, у тому числі й по Білгородському шосе.

Партнером «Гудкової» по Еревії є син депутата міськради від партії «Відродження» Ігора Аріха – Денис Аріх.

Також Євген Попович, який був прокурором міста і був присутнім при незаконнім виділенні землі має частку в ОК «Гаражно-Будівельний кооператив «Перспектива-2012», яке отримувало безкоштовноземлю у міськраді.

Залиште відповідь