- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Суд зекономив екс-власникам «Надр» 3 мільйони, які вони мали сплатити за видобуток води без спецдозволів

Господарський суд Херсонської області відмовив прокуратурі в стягненні з ТОВ «Фрідом Фарм Бекон» компенсації державі за видобуток підземних вод без спеціальних дозволів на суму 2,88 млн грн.

Таке рішення суд прийняв [1] 12 листопада.

В березні 2010 року Цюрупинська міськрада передала ТОВ «Фрідом Фарм Бекон» в оренду на 10 років земельну ділянку площею 2,25 га, яка знаходиться в м. Цюрупинськ, вул. Гвардійська, 200. Тут розташована артезіанська свердловина № 17-487.  Крім того, фірма як правонаступниця ДП американської компанії «Фрідом Фарм Інтернешнл» користувалася артезіанською свердловиною № 12-372 на території Червоноперекопської сільської ради Каховського району Херсонської області. Тут знаходиться свинотоварна ферма.

У березні та квітні 2013 року спеціалісти Держекоінспекції у Херсонській області провели планові перевірки дотримання природоохоронного законодавства ТОВ «Фрідом Фарм Бекон». Екологи встановили, що фірма видобуває підземні води без необхідних спецдозволів. Така діяльність, за підрахунками інспекторів, завдала збитків державі в період з серпня 2011 р. по квітень 2014 р. на суму 2,88 млн грн.

«Фрідом Фарм Бекон» відмовилося добровільно відшкодувати збитки, після цього прокуратура в інтересах Держекоінспекції звернулася з позовом до суду. В обґрунтуванні позовних вимог прокурор вказав, що у фірми існують дозволи на спеціальне водокористування. Але вони не діють без спецздоволу на користування надрами, які фірма не оформила.

Але суд встановив, що на момент перевірки екологами фірма видобувала не більше 300 куб м на добу. А для такого обсягу не потрібно оформлювати спецдозвіл на користування надрами. Також суд заявив, що прокуратурою та екологами не доведено, що відсутність спецдозволу на користування надрами призвели до знищення або пошкодження державного майна. Тому повністю відмовив в задоволенні позову.

Бенефіціарами ТОВ «Фрідом Фарм Бекон» є колишні [2] власники банку «Надра» – брати Вадим та Ілля Сегаль. Раніше ЗМІ повідомляли, що брати, у яких розгалужений сільськогосподарський бізнес на Херсонщині, мають громадянство США. Але в державному реєстрі вказано, що вони мешкають в Москві.