- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

У Авакова розкопали як фірташівці розтратили гроші на відбудову стратегічного для України комбінату

Міліція відкрила кримінальне провадження по факту нецільового використання коштів, призначених для модернізації Запорізького титано-магнієвого комбінату (ЗТМК). Про це повідомляють «Наші гроші. Запоріжжя» [1] з посиланням на ухвалу [2] Заводського районного суду м. Запоріжжя, якою слідчим надано доступ до банківських рахунків підприємства.

За матеріалами справи, держфінінспекція провела аудит діяльності ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат», яке входить до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави. ТОВ було сформовано на базі однойменного Державного підприємства в 2013-му році. Співвласниками новоствореної юрособи стали держава у особі Фонду держмайна (51%) та «Толексіс Трейдінг Лімітед» Дмитра Фірташа [3] (49%).

Згідно договору та додаткової угоди до нього, «Толексіс Трейдінг» зобов’язалась забезпечити реалізацію Інвестиційної програми технічної модернізації на суму не менше $110 млн. Також фірма мала повністю погасити протягом трьох місяців з дати утворення ТОВ «ЗТМК» прострочену заборгованість  Державного підприємства «ЗТМК» з виплати заробітної плати, податків, зборів, інших обов’язкових платежів.

ДФІ перевіряла діяльність підприємства в період з початку листопада 2013 року і по кінець травня 2015 року. Ревізори встановили, що отримані інвестиції витрачались з порушеннями.

Щонайменше 362,442 млн грн були спрямовані керівництвом не на технічну модернізацію виробництва. З цієї суми 28,47 млн грн. пішли на оплату енергоресурсів та сировини; 260,45 млн грн перерахували Державному підприємству «ЗТМК» у вигляді поворотної фінансової допомоги, 73,52 млн грн спрямували на погашення заборгованості ДП «ЗТМК» за кредитним договором.

За матеріалами слідства, на час укладання договорів позики між ТОВ «ЗТМК» та ДП «ЗТМК», держпідприємство  перебувало в стані припинення та з січня 2014 року не здійснювало  виробничої діяльності. Отже, потенційних джерел надходжень для забезпечення повернення позики у 260,45 млн грн. ДП «ЗТМК» на час укладання вказаних договорів не мало. За даними слідства, на теперішній час перспективи повернути ці кошти ТОВ «ЗТМК» відсутні.

Також, створена фірма погасила зобов’язання держпідприємства за кредитним договором за рахунок депозиту ТОВ «ЗТМК», на якому було розміщено кошти, призначені для внеску в статутний фонд підприємства у розмірі $4,55 млн.

Слідство дії керівництва комбінату кваліфікувало за ч. 2 ст. 364 КК – «умисне зловживання службовим становищем, що спричинило підприємству тяжкі наслідки». Директором ТОВ «ЗТМК» є Володимир Сивак. Раніше він працював заступником голови правління – комерційним директором найбільшого виробника кальцинованої соди в Україні – «Кримського содового заводу», підконтрольного Group DF Дмитра Фірташа. В.о.гендиректора ДП «ЗТМК» є Володимир Корольков, який одночасно є головним інженером на підприємстві.

Нагадаємо, днями голова МВС Арсен Аваков заявив, що Дмитро Фірташ буде арештований, якщо він прилетить з Австрії до України.