- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Суд повернув державі 6 гектарів рекреаційної землі на Харківщині

Господарський суд Харківської області розірвав договір оренди й зобов’язав ПП «Композит» повернути державі земельну ділянку площею 6 га.

Про це йдеться у рішенні [1] суду від 11 листопада 2015 року.

В 2005 році фірма орендувала на 50 років земельну ділянку на території Мартівської сільської ради Печенізького району Харківської області. Ділянка знаходилася у лісистій місцевості на березі Печеніжського водосховища і раніше належала Чугуєво-Бабчанського держлісгоспу. Після отримання землі в оренду її цільове призначення було змінено з земель лісового фонду на землі рекреаційного призначення. Тут планувалося створити базу відпочинку.

В 2014 році Чугуївська міжрайонна прокуратура провела перевірку законності використання цієї землі.

За результатами обстеження земельної ділянки спеціалістом Державної інспекції сільського господарства в Харківській області встановлено, що на земельній ділянці прибережної захисної смуги Печенізького водосховища, яку використовує ПП «Композит», розташовані будівлі, пірси, альтанки та інші будівлі, а сама ділянка огороджена металевим парканом. В той час, Земельний кодекс забороняє на березі водосховища будівництво ближче 100 метрів до води.

За думкою прокуратури, фірма порушила вимоги договору оренди.

Приватники оскаржили у суді законність проведення перевірки. Однак, не оскаржували сам факт порушень, зокрема, встановлення огорожі. Крім того, фірма не заперечувала факт будівництва на цій ділянці, хоча договір оренди забороняє будь-яке будівництво у прибережній захисній смузі Печенізького водосховища.

Суд погодився з вимогами прокуратури й вирішив розірвати договір оренди й повернути земельну ділянку Печеніжській РГА.

Засновником ПП «Композит» є Юрій Непокритий. Керівником та підписантом підприємства вказано Сергія Пелиха. Бізнес-партнеркою Непокритого по ПП «Дивізіон найкращих яхт» є Марія Перегудова. Це підприємство як і ПП «Композит» розташоване у селі Мартове Печенізького району. На Марію Перегудова з 2006 року мешкала в одній квартирі з Дмитром Перегудовим – екс-очільником «Укроборонпрому» та «Укрспецекспорту» за часів президентства Віктора Януковича. Саме на Марію раніше переписала [2] бізнес сім’я Перегудових.

Детальніше про те, кому належать рекреаційні землі на Харківщині читайте тут [3].