Суд зобов’язав міліцію розслідувати самоправство чиновників Харківської ОДА на тендері
24.11.2015   //   123 Переглядів

Суд зобов’язав слідчий відділ Дзержинського РВ ХМУ ГУМВС України в Харківській області відкрити кримінальне провадження щодо самоправства та зловживання службовим становищем чиновниками Департаменту капітального будівництва ХОДА під час проведення конкурсу з закупівлі послуг за державні кошти.

Про це йдеться в ухвалі Дзержинского районного суду м. Харкова від 10 листопада 2015 року.

20 жовтня 2015 року Департамент капітального будівництва Харківської ОДА акцептував пропозицію ТОВ «Астер-М» щодо придбання обладнання для модульних котелень на твердому паливі 12,64 млн грн.

Обладнання потрібно було поставити в смт. Чкаловське Чугуївського району Харківської області, де планується провести технічне переоснащення системи теплопостачання. При цьому, організатори торгів відхили пропозицію ТОВ «Альтернатива-Т», яка була дешевша за пропозицію переможця на 2,60 млн грн. (21%). Пропозиція була відхилена через «незрозумілий підпис» під банківськими довідками та через те, що не всі сторінки були пронумеровані.

Переможцем тендеру було визнано ТОВ «Астер-М», з яким 2 листопада Департамент уклав угоду.

Але перед цим, 28 жовтня, ТОВ «Альтернатива-Т» оскаржило результати торгів в територіальному відділенні Антимонопольного комітету. На думку підприємців, чиновники Департаменту «порушили порядок проведення процедури закупівлі». АМКУ буде розглядати скаргу 1 грудня.

29 жовтня представники фірми також звернулися до Дзержинського райвідділу міліції з заявою про скоєння кримінального правопорушення комітетом з конкурсних торгів Департаменту капбудівництва Харківської ОДА, який очолював перший заступник директора Василь Воробець. «Альтернатива-Т» наполягала, що було порушено дві статті Кримінального кодексу – «самоправство» та «зловживання службовим становищем».

Однак, слідчий відомості про кримінальне правопорушення до ЄРДР не вніс, після цього фірма звернулася до суду. 10 листопада суддя Сергій Лазюк задовольнив скаргу, адже співробітники міліції не змогли пояснити, чому дані не були внесені в ЄРДР. Суд зобов’язав відкрити кримінальне провадження щодо дій чиновників та внести інформацію до реєстру.

ТОВ «Астер-М» належить Олександру Корсунському та Олегу Креймеру. Останній живе у Німеччині й відомий як бізнес-партнер Михайла Шифріна. Останній є засновником ТОВ «Побутелектротехніка», якавідома оборудками з виданням підручників за часів міністра Дмитра Табачника.

ТОВ «Альтернатива-Т» зареєстроване в Дніпропетровську на мешканку Бердянська Катерину Доценко.

Харківську ОДА з лютого 2015 року очолює Ігор Райнін. До того він працював в Адміністрації президента, а по призначенні губернатором також став радником Бориса Ложкіна по регіональній політиці.

Нагадаємо, минулого року міліція відкрила декілька кримінальних проваджень за ознаками привласнення майна стосовно керівників ТОВ «Спецводстрой». За думкою слідчих, ті діяли у зговорі з чиновниками Департаменту капітального будівництва Харківської ОДА, а представник підприємства передавав керівнику цього Департаменту готівку на суму, яка складала 20-25% від отриманих бюджетних коштів. Так, слідство розслідує один епізод справи, коли власник «Спецводстрою» передав директору Департаменту більше мільйона гривень готівкою.

Залиште відповідь