Партнери Тарути, підозрювані у розкраданні Академії агронаук, не відсудили 6 мільйонів у аграріїв
17.11.2015   //   132 Переглядів

ТОВ «Торговий дім «Украгропром» не вдається стягнути з Державного підприємства «Дослідне господарство “Андріївське” Інституту сільського господарства Причорномор’я Академії аграрних наук України» 5,63 млн грн оплати за непоставлену продукцію. Про це свідчить постанова Одеського апеляційного господарського суду від 4 листопада.

У лютому 2011 року «Украгропром» і дослідне господарство уклали форвардний контракт, за яким держпідприємство зобов’язалося до кінця року поставити фірмі ячмінь, соняшник, овес, кукурудзу, горох, сорго, ріпак, еспарцет, пшеницю на загальну суму 8,13 млн грн.

Оскільки договором була передбачена 100% оплата за товар, «Украгропром» перерахував дослідному господарству 8,13 млн грн. Втім, державне підприємство поставило агропродукції фірмі лише на 2,49 млн грн.

Суд погодився із наявним боргом дослідного господарства перед фірмою у розмірі 5,63 млн грн, однак стягнути його з «Андріївського» суд відмовився через сплив строку позовної давності. Він закінчився у січні 2015 року, а фірма звернулася до суду у квітні.

Засновниками ТОВ «ТД «Украгропром» є кіпрська компанія «Мілтора Холдінгз Лімітед» (99,9%), ТОВ «Ейджджи Агро Менеджемент», а також Сергій Коржов і Олександр Пилипенко, екс-віце-президент корпорації «ІСД». Пилипенко разом із іншим співзасновником «ІСД» – народним депутатом Сергієм Тарутою, є засновниками Благодійного фонду «Платар».

Директором «Торговий дім «Украгропром» є Тетяна Пляченко, яка раніше входила до наглядової ради ПАТ «УГМК». Остання фірма також контролювалася колишніми власниками ІСД.

За останні два роки ТОВ «ТД «Украгропром» стягнуло з державних дослідних господарств понад 6 млн грн боргів і штрафів.

У березні 2015 року прокуратура Києва заявила, що підозрює ТД «Украгропром» у розкраданні майна держпідприємств Національної академії аграрних наук України та доведення їх до штучного банкрутства.

Останнім часом гроші з державних дослідних господарств через суд стягують також ТОВ «Торгова аграрна компанія» і ТОВ «Квінтайр», які також пов’язують із «Украгропром».

Залиште відповідь