- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Земельні справи помічника Генпрокурора

prok [1]Прокурору Генпрокуратури подарували землі колишнього колгоспу Запорізькій області. Сьогодні на його тещу записано майже 30 гектарів.

Кілька днів тому в інформаційному просторі вибухнула невелика бомба, яка дивом виявилась непоміченою. Автором вибухівки став  голова Запорізької обласної організації «Укроп» Ярослав Грішин, який викинув наФейсбук [2] низку сканованих документів, які стосувались прокурора Генпрокуратури  Владислава Куценка.

Політично заангажованим громадянам Куценко більш відомий як публічний обвинувач на суді лідера «Укропу» Геннадія Корбана. Більш широким верствам населення – як помічник Віктора Шокіна і представник Генеральної прокуратури мало не на всіх ефірах України.

Так от, Ярослав Грішин написав, що на Запоріжжі під керівництвом Куценка фактично діяла організована злочинна група, яка провертала масштабні земельні оборудки.

«ОЗУ Куценка, використовуючи незаконні штучні схеми, користуючись службовим становищем, заволоділа сотнями гектарів пайової землі жителів Запорізького району Запорізької області… незаконно захоплені земельні ділянки Куценко реєстрував на себе і підставних осіб.

Куценко при прийомі на роботу в Генеральну прокуратуру показав нульову декларацію, що також за своєю правовою природою є корупційним правопорушенням… очевидно одне: влада, міцно тримаючи на гачку Куценка, використовує його як рупор генеральної прокуратури, що озвучує неправдиву інформацію і безпідставні звинувачення…» – написав Грішин, опублікувавши також списки рідні і підставних осіб, на яких оформлялася земля.

Звісно, що вірити на слово політикам ми б не наважились. Однак і не помітити такого  повідомлення  – теж не могли. Відтак ми виокремили з цього емоційного допису факти, які сьогодні можна перевірити з допомогою відкритих реєстрів, щоб з’ясувати, чи є там хоч крихта правди.

куценко-на-шустері [3]Куценко став помічником Віктора Шокіна у червні цього року. До цього він близько року працював помічником міністра юстиції Павла Петренка. У 2012 і 2014 рр. балотувався до Верховної ради від партії «Батьківщина», але не пройшов і став помічником нардепа від цієї політсили – Сергія Соболєва. Відомо, що раніше Куценко був депутатом Запорізької райради.

Про Куценка в часи до Євромайдану пишуть [4] як про борця з угрупуванням януковичевського губернатора Анісімова, викривача схем бюджетного і земельного дерибану. Однак такі повідомлення не є масовими, відтак невідомо наскільки вони відповідають дійсності.

З реєстру нерухомості відомо, що за останні п’ять років оточення Куценка справді мало відношення до земельних питань,  приватизувавши численні гектари на території Запорізької області.

Згідно з останньою декларацією [5], Куценко не має землі і навіть якого-небудь житла, в його дружини Віри Куценко (у дівоцтві Перетятко) задекларовано 2 га землі в селі Григорівка Запорізької області. Але у бідного прокурора є більш заможна близька родичка – теща Алла Перетятко, в якої ми знайшли багато земельних ділянок.

Просто назвемо кількість гектарів. Григорівська сільрада Запорізької області – 12 га, Новоолександрівська сільрада – 6,66 га, Степненська сільрада – 5,72 га, Розумівська сільрада – 3,62 га, Долинська сільрада – 0,35 га.

За даними реєстру, ці ділянки оформлялися в останні три роки. Враховуючи, що в публічному реєстрі нерухомості є дані про власників на землю тільки після 2013 року, то, припускаємо, що ці дані ще можуть бути заниженими. Так само як у ньому може не бути відомостей про ділянки решти родичів Куценка.

У Судовому реєстрі можна знайти кілька історій, які показують, яким чином земля потрапляла у власність родини Перетятко.

У червні цього року у тещі Куценка через суд витребували [6] 2 га на території Новоолександрівської сільради. Виявилось, що це землі держпідприємства «Запорізьке». У 2012 році Запорізька райдержадміністрація передала у власність 34 га державної землі у приватну власність громадянам, а ті їх потім перепродали. Серед покупців була і Алла Перетятко, нинішня теща Владислава Куценка.

Решті володінням родички Куценка позови сьогодні, схоже, не загрожують. Але деякі з них теж варті уваги правоохоронних органів.

Йдеться, зокрема, про землі колишнього колгоспу імені Орджонікідзе в селі Розумівка Запорізької області. Після розвалу колгоспу земля була в колективній власності селян, які на початку 2000-х взялися її приватизовувати. Тоді з’ясувалося, що у 2009 році частину землі голова райдержадміністрації Олександр Олійник роздав у власність стороннім людям, тоді як земля ця державною не була. Про цю оборудку свого часу писала [7] місцева газета «Правда», яка зафіксувала прізвища деяких щасливих власників – Куценко В.І., Колесников В.І., Скічко М. Ці прізвища та ініціали збігаються з даними цікавих персонажів – вже згаданого Владислава Куценка, його партнера [8] В’ячеслава Колесникова, сьогодніпрацівника Запорізької митниці [9], а також Миколи Скічка, який тоді був спеціалістом місцевого відділу Держкомзему.

Селяни писали заяви в прокуратуру, вимагаючи повернути їм землю. З реєстру [10] судових рішень відомо, що прокуратура заяву прийняла і заявила протест на розпорядження голови райдержадміністрації. Тоді райдержадміністрацію вже очолював Сергій Бойченко і він скасував скандальне рішення свого попередника. Проте один із власників ділянок Максим Євсєєв (тоді директор ТОВ «Лівоберіжжя» тещі Куценка) у 2011 році звернувся до суду і скасував це останнє рішення голови РДА. Фактично цим самим власник землі заткнув за пояс і прокурора з його протестом.

На суді адвокат власника ділянки заявив, що держакт на право колективної власності на землю КСП ім. Орджонікідзе вже не є документом, що свідчить про наявність права власності на землі у будь-кого. Адже, КСП ім. Орджонікідзе припинило своє існування і одночасно було припинено право колективної власності на землі. Отже, землі, що перебували у колективній власності КСП ім.Орджонікідзе, не були передані після припинення його існування у власність іншим особам, а перебували у державній власності.

Походження решти земельних володінь тещі Куценка нам поки з’ясувати не вдалося. За даними держреєстру, на Аллу Перетятко не оформлена жодна компанія, єдина її фірма «Лівоберіжжя» сьогодні вже має інших власників. Відтак нам не вдалось вгамувати свою цікавість, яким чином можна отримати у власність майже 30 га.

Сподіваємося, що наші здогадки розвіє сама Генпрокуратура, яка декларує свою прозорість і неупередженість. Принаймні у всіх своїх прес-релізах і на всіх ток-шоу.

Ірина Салій, «Наші гроші»