Харківські винороби подарували фірмі Протасів пляшок на 13 мільйонів
07.11.2015   //   133 Переглядів

Державне підприємство «Харківський завод шампанських вин» віддав приватній фірмі «Орнатус» пляшки на 13,19 млн грн, за які фірма так і не заплатила. Про це свідчить постанова Вищого адміністративного суду від 22 жовтня.

У лютому-березні 2009 року «Харківський завод шампанських вин» передав фірмі «Орнатус» 7,4 млн пляшок вартістю 13,45 млн грн. Фірма за ці пляшки не розрахувалася.

У вересні 2011 року суд порушив провадження у справі про банкрутство ПФ «Орнатус». Протягом 30 днів після опублікування інформації про банкрутство фірми держпідприємство мало подати свої вимоги до боржника, однак завод цього не зробив.

Натомість через два місяці держпідприємство звернулося до суду з вимогою стягнути з «Орнатуса» борг і штрафні санкції. У лютому цього року суд відмовив заводу. При цьому суд зазначив, що оскільки держпідприємство вчасно не подало вимоги по стягненню заборгованості, то цей борг фірми вважається погашеним.

У 2013 році Держфінінспекця виявила дане порушення і видала припис про усунення порушення, а саме: завод має забезпечити повернення 13,19 млн грн та притягнути до відповідальності посадових осіб, які допустили ці фінансові порушення.

«Харківський завод шампанських вин» оскаржив цю вимогу ДФІ. Суди перших двох інстанцій позов заводу задовольнили, однак ВАСУ їх скасував і залишив вимогу ДФІ чинною.

До 2011 року засновником ПФ «Орнатус» був Андрій Протас, який разом із братом Владиславом Протасом володіли продовольчою мережею Target, що припинила своє існування торік. З 2011 року засновником фірми є компанія «Titanida Investment, Llc» (США). Директором ПФ «Орнатус» з 2009 року незмінно є Дмитро Дейдиш.

За даними ЗМІ, брати Протас контролювали діяльність ДП «Харківський завод шампанських вин».

Залиште відповідь