Оточення Кернеса розіграло 14 мільйонів на будівництві втричі дорожчої, ніж у Львові велодоріжки
28.10.2015   //   125 Переглядів

Управління з будівництва, ремонту та реконструкції Департаменту будівництва та шляхового господарства Харківської міськради 20 жовтня уклало угоду з ТОВ «Дорожньо-будівельна компанія «Уровень» на будівництво велодоріжки вздовж Білгородського шосе вартістю 14,01 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

До кінця 2016 року планується побудувати велодоріжку від вул. Дерев’янка до просп. Академіка Курчатова). Довжина велодоріжки складе 7, 63 км, ширина – 3 м. Будівництво враховує в себе підготовчі, земельні роботи, благоустрій території, посів газонів.

Якщо підрахувати, то 1 км вело доріжки Харкову буде коштувати 1, 84 млн грн, а 1 кв м обійдеться в 512 грн. Нагадаємо, в травні у Києві повідомили про будівництво велодоріжки з Троєщини до Хрещатика вартістю 1,9 млн. грн за 1 км.

Разом з тим, у Львові вартість будівництва значно менша. Днями стало відомо, що 10-кілометрова велодоріжка від мікрорайону Рясне-2 до вул. Ковача коштуватиме 5,7 млн грн. Тобто вартість одного кілометру доріжчки становить 0,57 млн грн. – це втричі дешевше від вартості будівництва в Києві та Харкові

Це була друга спроба Департаменту будівництва та шляхового господарства Харківської міськради замовити роботи з будівництва вело доріжки за вказаною адресою. В серпні торги були скасовані через недостатню кількість учасників – заявку тоді подало тільки ДБК «Урівень», пропозиція якого складала 13,20 млн грн.

На цей раз до торгів організатори не допустили ПП фірма «Бріз СПД», яке належить Валерію Юрчаку. За думкою тендерного комітету, в документах фірми у розрахунку ціни були виявлені невідповідності. Зокрема, не було враховано вартість 690 м3 бетону класу В15, який відповідно до проектних рішень та технології робіт, потрібен для улаштування окремих дільниць полотна велодоріжки та встановлення поребрика. А ще фірма не врахувала 1185 машино-годин роботи поливально-мийної машини.

Таким чином, єдиним конкурентом ТОВ «ДБК «Уровень» під час торгів було ТОВ «Паркінг +», чия пропозиція була дорожчею за переможця. Директором та співзасновником цієї фірми до початку 2010 року був Володимир Чумаков, якого у травні того ж року призначили головою Департаменту будівництва та шляхового міськради, котрий він очолює і понині. З липня 2011 р. список власників «Паркінг+» поповнили Вячеслав Блінкін та компанія з Віргінських островів «Валдхелм Tрейдінг корп». Цей офшор є засновником ТОВ «Санстріт», директором якої записана Ольга Солоп –бізнес-партнер сина Генадія Кернеса Даніїла Прівалова по Сумському ринку в Харкові.

ТОВ «Дорожньо-будівельна компанія «Уровень» заснували кандидат у депутати Харківської міськради від партії «Відродження» Валерій Пєвнєв та компанія з управління активами «Фінекс-капітал» Ігоря Когута та Лади Крімерман. Останні також є партнерами Даніїла Прівалова по Сумському ринку.

На початку липня ДБК «Уровень» отримала від Харківської мерії на ремонт доріг підрядів на 40,37 млн грн, а у травні ще на 12 млн. грн. Фірма фігурувала серед підозрілих контрагентів по реконструкції парку Горького у Харкові, список яких склав УБОЗ ГУМВС України в Харківській області.

Цю інформацію згодом прокоментував віце-мер Євген Водовозов.

«Як можна порівнювати, якщо ми не знаємо, який обсяг прихованих робіт проводиться у Львові. Уявіть собі, що будуємо велодоріжку на площі Конституції. Фрезерується частина асфальту шириною в три метри, ставимо бордюр з одного боку, кладемо новий асфальт іншого кольору і наносимо розмітку. Це коштує, приміром, 250-300 гривень за метр. Тут ситуація інша, величезний обсяг прихованих робіт: підготовка корита, гравій, бордюри, облаштування газонів з двох сторін і так далі. Говорити про цифри і порівнювати метр до метру не можна», – пояснив Євген Водовозов.

Також він повідомив, що у Львові кладуть простий асфальт, в той час як у Харкові – щебенево-мастиковий, який є більш довговічним. За словами віце-мера, норми, за якими виконується проект, встановлює Мінрегіонбуд, після чого він проходить не одну перевірку з боку контролюючих органів – технагляду, КРУ і так далі. Проект велодоріжки, зазначив Євген Водовозов, пройшов відповідну експертизу.

Залиште відповідь