- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

У Харкова таки забрали за борги 70 тролейбусів і трамваїв, за які заплатили 52 мільйони

Харківське комунальне підприємство «Міськелектротранс» має передати 57 тролейбусів і 10 трамваїв у власність ТОВ «Фінансова компанія «Приватні інвестиції». Про це свідчить постанова [1] Вищого господарського суду від 15 жовтня.

У 2006 році ХКП «Міськелектротранс» взяв у платне користування на умовах лізингу 90 тролейбусів і 10 трамваїв у ПП «ПЛ Лізинг». Останнє купило ці машини у ТОВ «Дуотранс». На оплату 53 тролейбусів і 10 трамваїв «ПЛ Лізинг» взяв у «Кредобанку» кредит у розмірі 45,75 млн грн, який мав повернути до кінця 2011 року. В заставу банку підприємство передало куплені тролейбуси і трамваї.

Зрештою «ПЛ Лізинг» кредит не повернуло. Банк пішов до Постійно діючого Третейського суду при корпорації «Юртранссервіс», який стягнув з підприємства 47,59 млн грн. боргу. У 2011 році Госпсуд м. Києва видав наказ про виконання рішення Третейського суду.

У цей же час «Кредобанк» переуступив право вимоги боргу фірмі «ФК «Приватні інвестиції». Оскільки ПП «ПЛ Лізинг» борг не повертав, ФК «Приватні інвестиції» звернулося до суду.

Суди усіх трьох інстанцій зобов’язали «Міськелектротранс» передати ТОВ «Фінансова компанія «Приватні інвестиції» 57 тролейбусів і 10 трамваїв. Вони встановили, що ці машини перебували у користуванні комунального підприємства, однак їх власником весь цей час було ПП «ПЛ Лізинг».

Харківська міськрада заперечувала, вказуючи, що вона оплатила частину машин, а саме на суму 52,32 млн грн, відтак вона стала їх власником.

Однак суд вказав, що згідно з договором міськрада могла стати власником цих тролейбусів і трамваїв лише після сплати залишкової вартості і всіх лізингових платежів. Так, за договором міськрада мала сплатити 120,25 млн грн., а вона сплатила менше половини – лише 52,32 млн грн.

Суд також не взяв посилання міськради на те, що «Міськелектротранс» банкрутує, відтак спір щодо цих машин має вирішуватися у рамках розгляду справи про банкрутство. Як зазначив суд, вказані тролейбуси і трамваї були включені до ліквідаційної маси підприємства вже після прийняття господарським судом першої інстанції рішення про відкриття ліквідаційної процедури.

Власником київського ТОВ «Фінансова компанія «Приватні інвестиції» є польський акціонерний банк «Загальна ощадна каса». Останній також володіє «Кредобанком».

Засновником львівського ПП «ПЛ Лізинг» є Ришард Лучин, керівником – Юрій Свідзінський.