Матері представника «ДНР» дісталося 80 мільйонів за поставки вугілля для «Центренерго»
28.09.2015   //   136 Переглядів

ПАТ «Центренерго» в 2015 році закупила у ДП «Шахти ім.К.І.Кісельова» ДП «Торезантрацит» вугілля на 155 млн грн. Половина з цих грошей пройшла через фірму представника уряду «ДНР». Про це пише Федір Орищук у «Главкомі» з посиланням на ухвалу Печерського суду Києва від 16 вересня.

Згідно з судовими документами, слідчі МВС ведуть розслідування про розкрадання державних коштів при закупівлі державною енергогенеруючою компанією «Центренерго» 1,2 млн тонн вугілля.

У січні 2015 року призначений напередодні гендиректор «Центренерго» Ігор Балабанов уклав договір на поставку 1,2 млн тонн вугілля з «Шахтою Кісельова», яке знаходиться в Торезі на непідконтрольній Україною території, але головний офіс перебрався до Києва.

За перші сім місяців «Центренерго» перевело на рахунки «шахти Кисельова» 155,40 млн грн.

В матеріалах слідства йдеться, що колишнє керівництво «Центренерго» організувало схему з виведення отриманих коштів на рахунки фіктивних підприємств, а також схему легалізації вугілля, видобутого на тимчасово непідконтрольних територіях Донбасу. Зокрема, 78 млн грн. з 155 отримав посередник – ПП «Содєйствіє». Ця фірма зареєстрована в Костянтинівці Донецької області. Її засновником є Тетяна Автономова – мати представника уряду «ДНР», керівника благодійного фонду «Відродження Донбасу» Дмитра Автономова.

Частина заробітку в розмірі майже 30 млн грн. бізнесмени з Донбасу «обготівкували» через півдесятка фіктивних фірм. 65 млн грн. перевели на рахунки держпідприємств «Сніжнеантрацит», «Шахтарськантрацит», «Макіїввугілля», «Торезантрацит», ТОВ «Транс систем Лоджистікс». Всі вони добувають вугілля на непідконтрольній Україною території. У кого закуповувалося вугілля на залишок суми – у судових матеріалах не уточнюється.

Слідством також встановлено, що безперешкодне транспортування вугілля по залізниці через лінію фронту і подальшу легалізацію палива забезпечував громадянин України Куликов Денис Петрович. Саме його зусиллями вугілля, що видобувається держпідприємствами в «ДНР», від «Шахти Кисельова» поставлялося на «Центренерго». Куликов також підробляв транспортно-експедиційні накладні та документацію про приналежність і якість вугілля.

У ланцюжок були включені фірми, де Куликов був або директором, або власником: ТОВ «Актів Груп» (Київ), ТОВ «Верхаус» (Луганськ) і ТОВ «ПФК «Наві Транс» (Луганськ). За розробленою бізнесменом схемою, вугілля із зони АТО відправлялося підконтрольним Куликову фіктивними підприємствами – «Верхаус» і «Наві Транс» на адресу київської «Актів груп». На контрольно-пропускних пунктах зони АТО документи підміняли і переадресовували вугілля замовнику – «Центренерго».

Така схема, на думку слідчих, дозволила вимити у «Центренерго» багатомільйонні суми і минути оподаткування. Крім того, вартість вугілля була завищена.

Залиште відповідь