- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Медведчуківець хоче 290 мільйонів компенсації за те, що йому не дали приватизувати аеропорт Херсона

ТОВ «Міжнародний аеропорт «Херсон» збирається подати позов до Херсонської облради про стягнення відшкодування 8,77 млн фунтів стерлінгів, або 290 млн грн.. Про це пише Вадим Стародубцев у«Діловій столиці» [1].

Подробиці позовних вимог поки невідомі, але як стверджує видання, компанія наполягатиме на тому, що місцева влада незаконно позбавила її контролю над аеропортом і вимагатиме компенсації.

У 2006 році на базі КП «Аеропорт «Херсон» було створене однойменне ТОВ. Його учасниками стали Херсонська обласна рада і київський концерн «Титан», підконтрольний екс-нардепу від СДПУ (о) Анатолію Льовіну. «Титан» вніс у статутний фонд 0,80 млн грн., а облрада – цілісний майновий комплекс аеропорту вартістю 4,13 млн грн. (з вирахуванням кредиторської заборгованості на 3,33 млн грн., після чого частка складала 0,80 млн грн.).

У 2008 році облрада, незадоволена відсутністю обіцяних інвестицій в аеропорт, вирішила вийти із засновників компанії і повернути собі майновий комплекс. Але «Титан» перерозподілив статутний капітал і у 2009 р. вирішив, що облраді вистачить компенсації вартості майна в грошовій формі. Це спровокувало довгу судову тяганину. Тим часом майно ТОВ «Аеропорт «Херсон» через схему мирової угоди з кредитором – компанією з ОАЕ «Stayron Trading» (зараз є співвласником «Титану», який очолює Лєвін), перекочувало у новостворене ТОВ «Міжнародний аеропорт «Херсон». Власником фірми є британська «Avicom Britania Limited», директором і єдиним власником якої є донька Анатолія Льовіна – Анна.

У травні 2012 р. херсонська прокуратура в суді добилася витребування у структур Лєвіна майнового комплексу аеропорту. У жовтні 2012 р. це рішення підтвердив [2] Вищий госпсуд і право управління майном відійшло обласному КП «Херсонські авіалінії».

Від «Наших грошей»:

Згідно з рішенням [2] Вищого госпсуду комплекс аеропорту «Херсон» майном територіальної громади, яке було створене державою, та в подальшому, всупереч законодавству, внаслідок нікчемних угод перейшло у володіння ТОВ «Міжнародний аеропорт «Херсон». Вказане майно не набуло статусу іноземної інвестиції і твердження відповідача про порушення судами приписів закону про режим іноземного інвестування є помилковими.