Суд виправдав начальницю земуправління, що дозволила Григоришину розширити маєток у Хортиці
15.09.2015   //   123 Переглядів

Апеляційний суд Запорізької області залишив в силі виправдувальний вирок чиновниці, яку прокуратури звинувачувала у незаконному виділенні 0,13 га землі у прибережній зоні села Нижня Хортиця.

Відповідну ухвалу суд прийняв 26 серпня.

В червні 2007 року жінка тимчасово виконувала обов’язки начальника Запорізького районного відділу земельних ресурсів. На цій посаді вона погодила технічну документацію для видачі державного акту на право власності на земельну ділянку площею 0,13 га. Майже третина ділянки знаходилась в межах нормативної 25-тиметрової прибережно-захисної смуги Дніпра, яка по законодавству не може бути приватизована та перебувати у приватній власності фізичної особи.

На підставі погодженої чиновницею документації Розумівська сільська рада в липні 2007 року прийняла рішення про затвердження технічного звіту із землеустрою. А в листопаді того ж року новому власнику був виданий державний акт на ділянку для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд.

Згідно експертної оцінки, вартість землі складала на той час  108 тис. грн.

Відтак, слідство кваліфікувало дії посадовця за ч.1 ст.366 КК – службове підроблення, що могло тягнути за собою покарання у вигляді позбавлення волі до трьох років.

На суді чиновниця не визнала своєї вини. За її словами, вона не зробила  жодних дій, які б слугували підставою для відчуження земельної ділянки, оскільки таке рішення приймається колегіальним органом на засіданні сесії сільської ради. Крім того, їй надали довідку з управління водних ресурсів, що ділянка не відноситься до земель водного фонду, технічна документація також не містила даних щодо земель водного фонду, відстань до водного об’єкту не була відображена.

Землевпорядник Розумівської сільради засвідчив, що на засіданні сесії ради було встановлено, що ділянка не входить до заборонених для приватизації земель. Бо в 2007-му ставок не був з’єднаний з Дніпром, і лише пізніше його з’єднали з річкою, через що він зараз вважається затокою. За свідченнями тодішнього голови сільради, ця водойма і зараз вважається ставком, а не затокою, тому що відповідні зміни до документації не вносилися.

На підставі свідчень цих та інших осіб суд дійшов до висновку, що висунуті прокуратурою обвинувачення не знайшли свого підтвердження. Крім того, суд вирішив, що прокуратура не довела, що посадовець умисно зловживав наданими йому повноваженнями.

Тому, апеляційний суд залишив в силі травневе рішення Запорізького районного суду, який не тільки виправдав екс-керівника райуправління держкомзему, а й зняв арешт зі спірних 13 соток землі, який був накладений ще в 2013 році.

Земельна ділянка площею 0,13 га входить до маєтку Костянтина Григоришина в Нижній Хортиці, який оформлений на його тестя Романа Якося.

Залиште відповідь