Держбюджет України заплатить 53 мільйони за поновлення подачі води по каналу в окупований Крим
15.09.2015   //   161 Переглядів

ДП «Одеська об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів» призначило на 6 жовтня розкриття пропозицій по тендеру на будівництво капітальної споруди на Північно – Кримському каналі у Херсонській області з облаштуванням вузла обліку води. Очікувана вартість тендеру становить 53,18 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Споруда має бути збудована на території Червоночабанської сільради у Херсонській області. Це крайня точки перед Кримом, де канал з України переходить на окуповану Росією територію.

червоний-чабан-карта-2

червоний-чабан-карта

Конкурсна документації не  містить  чіткого визначення що саме має бути збудовано, вказано лише обсяги окремих робіт. Наприклад, «розроблення грунту у вiдвал екскаваторами «зворотна лопата» з ковшом мiсткiстю 0,25 м3, група грунтiв 2» або «Укладання трубопроводiв iз каналізаційних безнапiрних розтрубних труб iз полiвiнiлхлорида НПВХ дiаметром 110 мм з гідравличним випробуванням».

Офіційно в. о. голови Державного агентства водних ресурсів України Ірина Овчаренко днями заявила, що «необхідність будівництва цієї капітальної підпірної споруди з облаштуванням вузла обліку води викликана насамперед потребою гарантованого забезпечення водними ресурсами сільгоспвиробників Херсонської області».

Однак яким чином вузол обліку води, яка має перетікати в Крим, допоможе аграріям на українській території – Овчаренко не сказала.

Разом з тим, попередник Овчаренко на посаді в.о. голови Держводагенства України Олексій Чунарєв весною вказував, що ця споруда з вузлом водообліку потрібна не лише для херсонських аграріїв, але й для «подачі води з каналу у Крим по договору». За словами чиновника, договір про поновлення подачі води в окупований Крим можна буде укласти, коли в буде визначений легітимний орган, з яким можна підписувати угоди, а також буде зведена означена споруда з вузлом водообліку та буде погашений старий борг Криму у розмірі 1,7 млн грн. за постачання води з України у 2013 році.

За словами Овчаренко, кошти на будівництво споруди на Північно-Кримському каналі виділяються з державного бюджету України через Мінекології і Держводагенство.

Нагадаємо, після окупації Криму російськими військами Україна припинила подачу води по каналу.

Минулого тижня голова Меджлісу Рефат Чубаров заявив, що представники кримських татар з 20 вересня будуть блокувати пропускні пункти на в’їзді в Крим, аби завадити потраплянню на півострів української продукції.

«Ми вважаємо, що така необмежена торгівля – це по суті підтримка окупаційної влади і окупаційної армії», – заявив Чубаров, який також є нардепом від «Блоку Петра Порошенка».

Залиште відповідь