- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Держохорона заплатить Ахметову за вибухівку, відібрану бойовиками ДНР

Управління державної служби охорони при Головному управлінні Міністерства внутрішніх справ України у Луганській області має відшкодувати ТОВ «ДТЕК Свердловантрацит» вартість викраденої вибухівки на суму 66 тис грн. Таке рішення прийняв [1] господарський суд Луганської області.

31 грудня 2013 року «ДТЕК Свердловантрацит» та управління ДСО уклали договір про охорону об’єктів підприємства та його матеріальних цінностей. Але в ніч на 6 травня 2014 група невідомих викрала з складів підприємства 1248 кг амоніту 6 ЖВ – це різновидність промислових вибухових речовин.

В липні 2015 року підприємство звернулося до суду з позовом на загальну суму 68 тис грн., в якому вимагало від УДСО компенсувати викрадену вибухівки. Її вартість «ДТЕК Свердловантрацит» розрахував з ціни 44 грн. за кілограм з урахуванням інфляції та 20% ПДВ. При цьому вартість вибухівки не була завищеною. У липні 2014 року ДП «Антрацит» придбало амоніт 6 ЖВ по 54 грн. за кіло [2], тобто на 10 гривень дорожче від вибухівки Ахметова.

УДСО свою провину в зникненні вибухівки не визнало. Там розказали, що в ніч на 6 травня 2014 року охорону на об’єктах «ДТЕК Свердловантрацит» ніс наряд Краснодонського міськвідділу УДСО в кількості чотирьох осіб. Їх атакували майже 20 озброєних невідомих, які погрожували обстріляти наряд з кулемета. Після цього бойовики відібрали у міліціонерів табельну зброю, завантажили вибухівку у вантажні автомобілі Урал та КАМАЗ і зникли.

В УДСО вважають, що «ДТЕК Свердовантрацит» своєю бездіяльністю сам спровокував бойовиків на певні дії. А саме, коли в Донецькій та Луганській області почалися заворушення з ознаками терористичних актів, підприємство повинно було здійснити додаткові заходи щодо схоронності майна. Але УДСО не отримувало від «ДТЕК Свердловантрацит» звернень про встановлення додаткових постів охорони чи обладнання об’єктів додатковими інженерно-технічними засобами.

Але суд заявив, що УДСО не надало доказів існування серйозних обставин, що призвели до неможливості виконання умов договору. Наприклад, суд не отримав жодних документів, які б свідчили про сам факт розбійного нападу озброєних бойовиків на складське приміщення, де зберігалась вибухівка. Крім того, УДСО не надало довідки Торгово-промислової палати про існування форс-мажору при охороні складів в Свердлові.

Тому суд зобов’язав УДСО компенсувати вартість зниклої вибухівки.

Засновниками «ДТЕК Свердловантрацит» є ТОВ «ДТЕК Енерго» та нідерландська «ДТЕК Еенерджі Б.В.». Кінцевим бенефіціарним власником компаній є Рінат Ахметов. «ДТЕК Свердловантарцит» нині зареєстровано в Сєвєродонецьку, так цілісно-майновий комплекс із видобутку і збагачення антрациту підприємства в Луганській області сьогодні окуповано російськими військами та проросійськими бойовиками.