Держохорона заплатить Ахметову за вибухівку, відібрану бойовиками ДНР
08.09.2015   //   126 Переглядів

Управління державної служби охорони при Головному управлінні Міністерства внутрішніх справ України у Луганській області має відшкодувати ТОВ «ДТЕК Свердловантрацит» вартість викраденої вибухівки на суму 66 тис грн. Таке рішення прийняв господарський суд Луганської області.

31 грудня 2013 року «ДТЕК Свердловантрацит» та управління ДСО уклали договір про охорону об’єктів підприємства та його матеріальних цінностей. Але в ніч на 6 травня 2014 група невідомих викрала з складів підприємства 1248 кг амоніту 6 ЖВ – це різновидність промислових вибухових речовин.

В липні 2015 року підприємство звернулося до суду з позовом на загальну суму 68 тис грн., в якому вимагало від УДСО компенсувати викрадену вибухівки. Її вартість «ДТЕК Свердловантрацит» розрахував з ціни 44 грн. за кілограм з урахуванням інфляції та 20% ПДВ. При цьому вартість вибухівки не була завищеною. У липні 2014 року ДП «Антрацит» придбало амоніт 6 ЖВ по 54 грн. за кіло, тобто на 10 гривень дорожче від вибухівки Ахметова.

УДСО свою провину в зникненні вибухівки не визнало. Там розказали, що в ніч на 6 травня 2014 року охорону на об’єктах «ДТЕК Свердловантрацит» ніс наряд Краснодонського міськвідділу УДСО в кількості чотирьох осіб. Їх атакували майже 20 озброєних невідомих, які погрожували обстріляти наряд з кулемета. Після цього бойовики відібрали у міліціонерів табельну зброю, завантажили вибухівку у вантажні автомобілі Урал та КАМАЗ і зникли.

В УДСО вважають, що «ДТЕК Свердовантрацит» своєю бездіяльністю сам спровокував бойовиків на певні дії. А саме, коли в Донецькій та Луганській області почалися заворушення з ознаками терористичних актів, підприємство повинно було здійснити додаткові заходи щодо схоронності майна. Але УДСО не отримувало від «ДТЕК Свердловантрацит» звернень про встановлення додаткових постів охорони чи обладнання об’єктів додатковими інженерно-технічними засобами.

Але суд заявив, що УДСО не надало доказів існування серйозних обставин, що призвели до неможливості виконання умов договору. Наприклад, суд не отримав жодних документів, які б свідчили про сам факт розбійного нападу озброєних бойовиків на складське приміщення, де зберігалась вибухівка. Крім того, УДСО не надало довідки Торгово-промислової палати про існування форс-мажору при охороні складів в Свердлові.

Тому суд зобов’язав УДСО компенсувати вартість зниклої вибухівки.

Засновниками «ДТЕК Свердловантрацит» є ТОВ «ДТЕК Енерго» та нідерландська «ДТЕК Еенерджі Б.В.». Кінцевим бенефіціарним власником компаній є Рінат Ахметов. «ДТЕК Свердловантарцит» нині зареєстровано в Сєвєродонецьку, так цілісно-майновий комплекс із видобутку і збагачення антрациту підприємства в Луганській області сьогодні окуповано російськими військами та проросійськими бойовиками.

Залиште відповідь