- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Улюбленці Януковича вперше після Майдану продали «швидких» на 38 мільйонів у Харкові

Комунальний заклад охорони здоров’я «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» міста Харкова 25 серпня уклав угоду з ТОВ «Ілатанмед» щодо поставки автомобілів швидкої медичної допомоги та їх устаткування вартістю 37,90 млн грн.

Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Планується закупити 10 автомобілів швидкої медичної допомоги на базі Citroen Jumper (тип А2) по 1,60 млн грн. за штуку та 12 автомобілів швидкої медичної допомоги на базі Peugeot Boxer (тип В) по 1,83 млн грн. Рік виготовлення «швидких» -не раніше 2014 року.

Документацією торгів передбачено, що медичний салон автомобіля для транспортування пацієнта типу А2 має бути обладнаний ношами-каталкою, пристроєм для перенесення пацієнта, що сидить, системою стаціонарного постачання кисню, матрацом та простирадлами, пристроями для іммобілізації, дефибрілятором, сумкою для невідкладної допомоги, ручним портативним приладом відсмоктування, тощо.

Автомобіль екстреної допомоги типу В доповнюється ще кардіомонітором, електрокардіографом, інгалятором, оксиметром, глюкометром, пристроєм для вливання під тиском та іншим обладнанням.

Через невідповідність документів під час торгів були відхилені дві пропозиції. В тому числі і найдешевшу від ПІБ «Автоінвестстрой-Брок [1]» з групи «АІС» нардепа Дмитра Святаша. Компанія пропонувала поставити «швидкі за 36,42 млн грн. Також була відхилена пропозиція ТОВ «Діатекс-Україна», що пропонувала поставити авто за 39,46 млн грн..

Єдиним допущенним до торгів конкурентом для ТОВ «Ілатанмед» виявилася ТОВ «МК Ксенко». Засновником підприємства є колишній мешканець Макіївки Валерій Відасов. Раніше серед засновників ще була Тамара Прокопчук з Донецька. Вона очолювала обласну базу спеціального медичного постачання Донецької облради. За інформацією «Наших грошей», фірма «МК Ксенко» є близькою [2] до екс-міністра охорони здоров’я Олександра Аніщенка.

ТОВ «Ілатанмед» зареєстроване на Ольгу Писану. Вона раніше працювала в ТОВ «Фірма «Крас», коли його керівником був Віталій Саворовський. В березні цього року фірма припинила своє існування.

Батько Саворовського Федір є керівником ДП «Спеціальне конструкторсько-технологічне бюро з дослідним виробництвом» Інституту фізики напівпровідників, де Писана також займала посаду бухгалтера.

Фірма «Ілатанмед» за часів Віктора Януковича отримала державні підряди щонайменше на 298 млн грн., «Крас» – на 504 млн грн. «Ілатанмед» брала участь у розпилі [3] майже мільярда гривень на постачання автомобілів «швидкої» для МОЗу у 2013 році. Тоді фірмі замовили «швидкі» типу В по 649 тис грн., що становило $81 тис. Нині «швидкі» такого типу від «Ілатанмеду» коштують близько $83 тис.

Після втечі Януковича фірма лише кілька разів виграла тендери на постачання незначної кількості автівок для медичних установ на 2,66 млн грн. Відтак останній підряд є першим значним успіхом за нової влади.