Екс-директору запорізького КП “Основаніє” за отримання хабара дали рік умовно
31.08.2015   //   132 Переглядів

За півтора року, які минули із затримання тодішнього директора “Основанія” Сергія Бугріма при отриманні хабара, прокуратура змогли довести вину посадовця тільки по цьому епізоду, через що він отримав лише рік умовно. Відповідний вирок Жовтневий районний суд виніс 20 серпня.

Згідно матеріалів справи, 10 січня 2014-го року Бугрім отримав у своєму службовому кабінеті директора МКП “Основаніє” 35 тис. грн. від директора ПП “Віра-XXI” Ірини Ляшенко, як хабар за перерахування у вересні 2013 року коштів з рахунку “Основанія” на рахунок фірми.

Ірина Ляшенко засвідчила, що Сергій Бугрім погодився продовжувати договір з “Віра-XXI”  на обслуговування ліфтів за умови щомісячного “відкату” спочатку в розмірі 35%, а потім 10% від суми платежів на рахунок фірми. Ляшенко погодилася на умови 10-відсоткового “відкату”, хоча прибутковість робіт становила лише 5%, пояснивши це на суді “роботою на перспективу”. Згідно її свідчень, зустрічі з передачею хабарів відбувалися в різних районах міста з серпня 2012 року по вересень 2013 року включно.

За серпень-грудень 2012 року на рахунок ПП “Віра-ХХІ” від МКП “Основаніє” було перераховано 1,23 млн. грн. Відповідно, Бугріму передали готівки загальною сумою на 123 тис. грн. З квітня по липень 2013-го року “відкат” не сплачувався, і при цьому погроз чи спроб розірвати договір не відбувалось.  Але у серпні 2013 року Ляшенко з власної ініціативи передала Бугріму 100 тис. грн. і у вересні – 50 тис. грн. А після затримання Євгена Анісімова в жовтні 2013 року Ляшенко звернулась до міліції з заявою про вимагання від неї хабара директором МКП “Основаніє”.

Затримати Бугріма при отриманні хабара хотіли ще під час запланованої його зустрічі з Ляшенко в листопаді 2013 року, проте її перенесли і зустрілися вони лише в січні 2014 року. Тоді ж Бугріму передали гроші, які через декілька хвилин вилучили співробітники УБОЗу, а на пальцях Бугріма зафіксували сліди невидимого люмінесцентного барвника “Промінь-1”. При цьому Бугрім при затриманні стверджував, що 35 тис. грн. він зняв з банківського рахунку для сплати за ремонт власної кухні.

Окрім ПП “Віра-XXI”, підрядником “Основанія” з технічного обслуговування ліфтів у будинках було також ТОВ “КП Ліфт”. Від директора цієї фірми Олександра Пархомчука протягом січня-серпня 2013-го року Бугрім отримав “відкатів” загальним розміром 172 тис. грн. Прокуратура намагалася довести, що Бугрім систематично отримував готівку від директорів обох фірм і кваліфікувала його дії за ч. 4 і ч. 5 ст.368 – отримання хабара в особливо великому розмірі повторно.

Втім, колегія суддів вирішила, що сторона звинувачення не змогла довести факт систематичного отримання Бугрімом “відкатів” від Ірини Ляшенко та Олександра Пархомчука, адже ці факти ґрунтуються виключно на їхніх свідченнях.

Суд вирішив, що слідство змогло довести вину лише по одному факту отримання посадовцем хабара у 35 тис. грн. у січні 2014-го, тож його визнали винним за “легшою” частиною 2 ст.368. – отримання хабара у значному розмірі. Також судді узяли до уваги пом’якшувальні обставини – двох неповнолітніх дітей і участь у бойових діях у складі миротворчих сил НАТО, нагороди за цю участь.  Крім того, Сергій Бугрім хворіє на ішемічну хворобу серця, стенокардію, серцеву недостатність, гіпертонічну хворобу, цукровий діабет, гіпертонічну енцилофалопатію, вестибулярний цефалічний синдром, дегенеративно-дистрофічні процеси хребта і вертеброгенну люмбалгію.

До того ж, на суді Сергій Бугрім не визнав свою вину, оскільки договори на обслуговування ліфтів з  обома фірмами укладались його попередником на цій посаді. А на отримання хабара його спровокували через наміри створити власну службу з техобслуговування та ремонту ліфтів і поступово відмовитись від послуг підрядників. За словами Бугріма, особливо активно проти створення ліфтової служби “Основанія” виступала саме директор “Віри” Ірина Ляшенко. На зустрічі з нею мови про будь-які грошові кошти, а тим більше їх вимагання, не йшлося. А передані 35 тисяч гривень були загорнуті Ляшенко в платіжні доручення і Бугрім вважав, що йому передали документи для проведення звірки за попередні періоди.

Таким чином, екс-директора МКП “Основаніє” Сергія Бугріма засудили до двох років позбавлення волі умовно – з іспитовим терміном на один рік, і заборонили три роки займати посади в державних і комунальних підприємствах .

Залиште відповідь