- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

У Кіровограда з’явився шанс повернути в комунальну власність трамваї

Суд прийняв до розгляду позов Кіровоградської міської ради, в якому вона вимагає розірвати  договір з  ТОВ «Єлтсаветградська транспортна кампанія»  про оренду комунальних трамваїв та стягти ти з підприємств аборг в розмірі 2, 59 млн грн.

Про це стало відомо з  ухвали [1] Господарського суду Кіровоградської області.

У грудні 2004 року між Кіровоградської міськрадою та ТОВ «Єлисаветградська транспортна кампанія» було укладено договір оренди цілісного майнового комплексу КП «Кіровограделектротранс» строком на 49 років. Вартість цілісного майнового комплексу було оцінено у 7,50 млн грн.

У лютому 2010 року міськрада своїм рішенням звільнила ТОВ «ЄТК» від сплати орендної плати, що на той момент,  за інформацією ЗМІ [2], складала 0,56 млн грн. на рік. Того ж дня було підписано відповідну додаткову угоду до діючого договору оренди.

У жовтні 2014 року Кіровоградська міськрада подала позов до Господарського суду Кіровоградської області з вимогою розірвати договір оренди, стягнути 2,59 млн. грн. заборгованості за оренду та зобов’язати повернути майно – цілісний майновий комплекс КП «Кіровограделектротранс».

Суд, врахувавши аргументи ТОВ «ЄТК», відклав розгляд даної справи до вирішення питання з правомірністю звільнення підприємства від сплати орендної плати.

У червні 2015 року Дніпропетровський апеляційний господарський суд своєю постановою [3] визнав недійсною додаткову угоду між департаментом економіки та фінансів Кіровоградської міської ради та ТОВ «ЄТК» щодо звільнення товариства від сплати орендної плати за цілісний майновий комплекс КП «Кіровограделектротранс».

Після цього Господарський суд Кіровоградської області прийняв до свого провадження справу про розірвання договору оренди майна КП «Кіровограделектротранс» заключним свого часу з ТОВ «ЄТК», стягнення 2,59 млн. грн. заборгованості зі сплати орендної плати та зобов’язання повернення орендоване майно.

Суд призначив розгляд справи на вересень.

Засновники ТОВ «Єлисаветградська транспортна кампанія» – Бахмач Євгеній Степанович, Бахмач Наталя Володимирівна, Тарасенко Зоя Анатоліївна та ТОВ «Гранекс». Керівник та підписант – Гросул Валерій Павлович.

Євгеній Бахмач є головою наглядової ради ПАТ «НВП «Радій», яке регулярно отримує підряди «Енергоатому» на сотні мільйонів гривень [4]. Його фірма фігурувала в звіті Держфінінспекції про зловживання [5] в системі «Енергоатому». Разом з дружиною, Наталею Бахмач, також є засновником ТОВ «Зерновик» та ПАТ «Кіровоградграніт». Через це товариство Бахмачі контролюють ТОВ «Гранекс».

Серед заснованих сім’єю Бахмачів підприємств є також ТОВ «Грантраст» та ПАТ «Автобусний парк 13527». Керівником останнього підприємства раніше був Василь Дзядух, котрий у 2010 році ставши першим заступником міського голови Кіровограда, за інформацією офіційного вісника Кіровоградської міської ради «Вечірньої газети» [6], активно лобіював позицію ТОВ «ЄТК» щодо звільнення підприємства від сплати орендної плати. Наразі Дзядух є депутатом міської ради [7].

Цьогоріч ТОВ «ЄТК» стало єдиним транспортним підприємством котре отримає від Кіровоградської міськради кошти за компенсацію перевезення пільговиків.