- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

«Запоріжжяобленерго» тепер не отримає 64 мільйони боргів за електрику, які Крючков пробачив Фірташу

ПрАТ «Холдингова компанія «Енергомережа», що фігурує у кримінальних провадженнях стосовно привласнення керівництвом «Запоріжжяобленерго» 950 млн. грн., списала Запорізькому титано-магнієвому комбінату 64 млн. грн. заборгованості за спожиту електроенергію. Про це сказано в ухвалі [1] Господарського суду Запорізької області від 9 квітня.

Згідно матеріалів справи, на початку 2012 року Господарський суд Запорізької області видав судовий наказ про стягнення заборгованості з «Запорізьким титано-магнієвий комбінатом» на користь ВАТ «Запоріжжяобленерго». Протягом майже трьох років ЗТМК сплатив 104 млн. грн. боргу частинами.

Та наприкінці 2014-го року, 22 грудня, «Запоріжжяобленерго», ХК «Енергомережа» і «Запорізький титано-магнієвий комбінат» уклали договір про відступлення права вимоги боргу. Новим кредитором «ЗТМК» стала «Енергомережа» замість «Запоріжжяобленерго», отримавши право стягнути залишок боргу розміром у 114,26 млн. грн. Відсоток дисконту, з яким переуступили борг, не згадується.

І вже наступного дня, 23 грудня, «Енергомережа» уклала договір з ЗТМК про прощення частки боргу. Згідно умов, одразу у день укладання договору ЗТМК мав сплатити холдинговій компанії 50 мільйонів боргу і залишок у 64,26 млн. грн. йому пробачали. ЗТМК надав суду довідку, за яким умови договору з «Енергомережею» було виконано. Від «Енергомережі» до суду надійшло підтвердження, що залишок заборгованості у 64,26 млн. грн. прощено. Представник «Запоріжжяобленерго» не став заперечувати проти списання заборгованості. Відповідно, суд визнав частково недійсним виконання раніше виданого їм судового наказу – у стягненні з ЗТМК зазначеної частини боргу розміром у 64,26 мільйонів гривень.

Як повідомлялося раніше, міліція відкрила кримінальне провадження [2] щодо привласнення посадовими особами ВАТ «Запоріжжяобленерго» 950 млн. грн. коштів підприємства. Обленерго продало «Енергомережі» всього за 200 тис грн. борги місцевих підприємств за спожиту електроенергію на майже мільярд гривень. У фабулі кримінального провадження ПрАТ «Холдингова компанія «Енергомережа» фігурує учасник схеми, за якою відбувалось списання дебіторської заборгованості підприємства.

Головою правління «Енергомережі» є Дмитро Крючков, якого учасники ринку неофіційно повязують з Григорієм Суркісом. Його брат Леонід Крючков [3] з минулого року працює заступником директора «Укрінмашу», що є дочірнім підприємством державного концерну «Укроборонпром» з президентської вертикалі Петра Порошенка.

«Запорізький титано-магнієвий комбінат» контролюють структури Дмитра Фірташа.