Електростанція Близнюка стягнула з України 53 мільйони, бо переконала суддів, що працює не в ДНР
05.08.2015   //   139 Переглядів

Суд стягнув з ДП «Енергоринок» 52,73 млн грн. на користь ТОВ «Вітряний парк Новоазовський» як оплату вартості отриманої електроенергії. Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 22 липня.

У 2011 році ДП «Енергоринок» підписав договір з ТОВ «Вітряний парк Новоазовський» щодо поставок електроенергії. Заявлена компанією сума 52,73 млн грн. стосується поставок за березень-квітень цього року.

Водночас у березні-квітні Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, прийняла низку постанов, якими внесено зміни до алгоритму розподілу коштів оптового ринку електроенергії. Зокрема вирішено не перераховувати платежі виробникам електричної енергії, обладнання яких знаходиться на території, де органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, відповідно до переліку Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

«Вітряний парк Новоазовський» був включений у цей перелік. Тому з часу прийняття цих постанов ДП «Енергоринок» здійснювало нарахування коштів компанії «Вітряний парк Новоазовський», але проплати не здійснювало.

У квітні цього року ТОВ «Вітряний парк Новоазовський» і ВЕО «Вітроенергопром» добилися в судівиключення їх із переліку електростанцій, що працюють на неконтрольованій Україною території.

Суд взяв до уваги те, що потужності компаній знаходиться на території Розівської сільради Донецької області (адмінцентр – село Рози Люксембург). Ці території не відносяться до населених пунктів, де українська влада не здійснює чи не повністю здійснює свої повноваження. У листопаді 2014 р. розпорядженням Кабміну до таких населених пунктів в Новоазовському районі віднесено тільки с.Красноармійське, м.Новоазовськ, с.Приморське Старобешівського району. Доказів знаходження потужностей компаній на неконтрольованій території не надано.

Міністерство енергетики і вугільної промисловості 15 липня подало касаційну скаргу у Вищий адмінсуд. Час розгляду скарги невідомий.

Тим часом, «Вітряний парк Новоазовський» подав позов про стягнення 52,73 млн грн., вказуючи, що зупинка грошових розрахунків завдала збитків підприємству, унеможливила вчасність виплати зарплат і податків, розрахунків з контрагентами, тощо.

Суд визнав вимоги обґрунтованими і зобов’язав ДП «Енергоринок» розплатитися за електроенергію.

Щодо компанії «Вітроенергопром», то вона подала аналогічний позов і намагається стягнути 29,14 млн грн. Попередньо розгляд справи призначався на 20 липня. Наразі рішення у справі не опубліковане.

Компаніями «Вітряний парк Новоазовський» ВЕО «Вітроенергопром» через низку компаній володіє Олена Близнюк, невістка Анатолія Близнюка, екс-міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, у минулому нардепа від Партії регіонів і губернатора Донецької області.

Залиште відповідь