- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Краматорського депутата визнали корупціонером за голосування на користь бізнесу сина

Суд визнав депутата Краматорської міської ради Юрія Гуту корупціонером та присудив йому адміністративне покарання у вигляді штрафу за приховування інформації про існування конфлікту інтересів при його голосуванні в міськраді. Про це повідомила [1] прес-служба прокуратури Донецької області з посилання на відповідне рішення Апеляційного суду Донецької області.

В грудні 2014 року депутатська комісія з питань регулювання земельних відносин, архітектури, будівництва Краматорської міськради задовольнила прохання підприємця Руслана Гута й одноголосно погодилася винести на розгляд сесії рішення про поновлення договору оренди земельної ділянки під його магазином непродовольчих товарів.

На підставі рішення комісії Краматорська міська рада ухвалила відповідне рішення.

Заступником депутатської комісії, яка погодилася поновити договір оренди Гуті був його батько – Юрій Гута. Він також проголосував за це рішення на сесії міськради.

Прокуратура продала позов до суду, вимагаючи притягнути Гуту до адміністративної відповідальності за порушення закону «Про засади запобігання і протидії корупції». Закон вимагав, щоб депутат повідомив Краматорську міську раду або її секретаря про наявність конфлікту інтересів. Тобто, депутат мав повідомити, що підприємець Руслан Гута його прямий родич.

Сам депутат на суді пояснив, що не вбачає в своїх діях конфлікту інтересів, бо за договір оренди голосував також інші депутати міськради. Крім того, поновлення оренди призведе до збільшення надходження податків до міського бюджету.

Краматорський міський суд не побачив [2] у діях депутата ознак адміністративного правопорушення і позов прокуратури відхилив. Суд тоді встановив, що Гуті нікому було повідомити про конфлікт інтересів, адже Краматорська міська рада не є його безпосереднім керівником. Також суд встановив, що рішення про поновлення договору оренди землі під магазином Руслана Гути прийнято не особисто його батьком, а колегіальним органом Краматорською міською радою.

Однак Апеляційний суд Донецької області задовольнив апеляційну скаргу прокурора.

Рішення суду поки що відсутнє в єдиному держреєстрі судових рішень, а в повідомленні прокуратури не вказана сума штрафу. Відомо лише, що Кодекс про адміністративні правопорушення передбачає за приховування інформації про конфлікт інтересів штраф в 1700-3400 грн.

Крім того, відомості про Гуту будуть внесені до Єдиного державного реєстру осіб які скоїли корупційні правопорушення.

Нагадаємо, у липні до оновленого мін’юстівського Реєстру осіб [3], які скоїли корупційні правопорушення, внесли 700 порушників. До нового списку, як і до попередніх, не внесли таких прізвищ, як Янукович, Ставицький, Присяжнюк, Бойко, Бакулін, Клюєв та інших, що входили в команду колишнього президента. Крім того, відсутні відомості про корупційні вчинки постмайданівської влади, наприклад, про екс-прокурора Махніцького або заступників колишнього генпрокурора Яреми.

В переліку корупціонерів – місцеві та селищні депутати, сільські голови, директори підприємств, державні службовці, правоохоронці, працівники Державної пенітенціарної служби, голови та члени дільничних виборчих комісій.

Найчастіші правопорушення серед чиновників – хабарі, конфлікт інтересів, службове підроблення, неподання або несвоєчасне подання декларації про майно, доходи і витрати. За такі протиправні вчинки порушників карали переважно штрафами у 170-850 гривень.