- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Кому належать мисливські угіддя Херсонщини

121 [1]Підслідний прихильник Путіна, шуряк Калетника, «регіонали», банкіри та різномасті чиновники контролюють південний степ та дніпровські плавні.

В Херсонській області під полювання виділено майже 2 мільйони гектарів угідь. Саме стільки землі обласна рада за останні роки передала в оренду державним та приватним користувачам.

Найбільше угідь – у Генічеської районної організації Українського товариства мисливців та рибалок (УТМР). В жовтні 2012 року обласна рада надала в оренду на 15 років 161 тис га степу, що омивається Азовським морем та озером Сиваш. Станом на лютий 2015 року чисельність організації ГР УТМР, очолюваної Олександром Пономаренком, складала 643 людини.

Карта Херсонської області [2]

Карта Херсонської області

У інших 19 районних організацій УТМР угідь менше, хоча ще чотири з них мають в своєму розпорядженні більше 100 тис га землі.

Взагалі, на відміну від Харківської області, [3] де любителі полювання оформили оренду угідь на приватні фірми, в Херсонські області прослідковується мода на створення спеціальних громадських організацій, членство в яких не афішується.

З відповіді Херсонської ОДА на запит «Наших грошей» стало відомо, що в регіоні договори оренди мисливських угідь мають 16 приватних юросіб. І з них 10 десять мають статус громадських організацій.

Загалом, в оренді приватних власників сьогодні 160 тис га степу, лісу та плавнів Херсонщини. Одним з найбільшим орендарем є науково-виробниче об’єднання «Екофільтр», яке кілька років тому опинилося в центрі гучного скандалу. Її власник Леонід Савін заявив, що підприємство в нього відбирає Ігор Демьохін – брат тодішнього головного «регіонала» Херсонщини Володимира Демьохіна. Скандал з часом стих, але зараз право власності на фірму належить підприємствам з орбіти Демьохіних.

Також серед найбільших користувачів угідь депутати Херсонської облради Володимир Ляшенко та Віктор Сарапін. Хоча вони балотувалися від різних партій, це не заважає їм разом полювати в компанії чиновників високого рангу.

Ще один з найбільших орендарів – «Мисливсько-рибацьке товариство «Ягорлик». співзасновник цієї організації – Валерій Завгородній, який раніше займався мисливськими господарствами з Олегом Буртовим. Це брат дружини колишнього головного митника Ігоря Калетника, якого зараз розшукує генеральна прокуратура.

Білозерський район

Віктор Сарапін [4]

Віктор Сарапін

В цьому районі 4,70 тис га угідь орендує ТОВ «Дельта Люкс». Одним з чотирьох засновників фірми є депутат [5] Херсонської області Володимир Ляшенко. В 2010 році він балотувався від «Фронту змін» Арсенія Яценюка.

В своїй біографії Ляшенко вказав, що був засновником ТОВ СП «Українські рисові системи». Але пізніше до переліку засновників цього підприємства увійшли київські ТОВ «Рис Русі» і ТОВ «Торговельний дім «Українські рисові системи». Ці компанії близькі [6] до оточення екс-міністра аграрної політики Анатолія Присяжнюка. Зараз їх кінцевим бенефіціаром є мешканець Сейшельських островів Евалайн Софі Жубер.

Іншим засновником «Дельта Люкс» є депутат Херсонської обласної ради Віктор Сарапін [7], який обирався від «Сильної України» Сергія Тигіпка. Сарапін – керівник Херсонської дирекції «Райфайзен Банк Аваль».

Інші два засновники – депутат Голопристанської райради Андрій Рижилов [8] та власниця ТОВ «Артінвестбуд» Марина Чумаченко.

 Великоолександрівський район

В районі 4,50 тис га отримала в оренду громадська організаціяч «Товариство мисливців та рибалок «Птах». Її керівником [9] є  голова Великоолексндрівської районної організації «Партія захисників Вітчизни» Наталія Прокіпець. Ще двома засновниками є Валерій Шестака та його син Владислав Шестака. Перший – керівник Великоалександрівської центральної районної лікарні. Владислав Шестака також має відношення до лікарні, в відкритих джерелах його можна знайти як секретаря комітету з конкурсних торгів В. Олександрівської ЦРЛ.

Керівником «Птаха» є Андрій Вєтров, він також директор ТОВ АП «Оксамит», співзасновником якого є Прокіпець.

Генічеський район

Сейтумер Німетуллаєв [10]

Сейтумер Німетуллаєв

Найбільшим орендарем в цьому районі є громадська організація «Товариство мисливців та рибалок «Чинтрель», яке у 2007 році отримало 12,5 тис га в оренду на 49 років. Керівником є директор [11] Азово – Сивашського національного парку Євген Поповчук. Раніше в ЗМІ його звинувачували [12] в участі в схемі постачання рідкісних тварин з  Азово – Сивашського національного парку в «Сухолуччя» для організації полювання екс-президента Віктора Януковича та його найближчого оточення.

Крім Поповчука засновниками організації є колишній  перший заступник начальника Держекоінспекції Ігор Яковлєв [13], який сьогодні працює в секретаріаті Кабміну,  екс-начальник держуправління охорони природного середовища в Херсонській області Олександр Ветров та  депутат [14] Чорнгарської сільради від Партії регіонів Валерій Кодлюк. П’ятим засновником «Чинтреля» є колишній голова Генічеської райдержадміністрації  Сейтумер Німетуллаєв, проти якого прокуратура відкрила [15] кілька справ за перевищення службового становища. Голова Меджлісу кримськотатарського народні Рефат Чубаров звинувачував [16] Німетуллаєва в організації в Криму публічних акцій на підтримку президента Росії Володимира Путіна.

Ще 6.00 тис га в цьому районі орендує фірма ТОВ «Сиваські простори», власником якої є концерн «Титан». Президентом концерну є колишній народний депутат Анатолій Льовін.

Голопристанський район

Юрій Ємченко [17]

Юрій Ємченко

Тут найбільшим орендарем ПП «Мисливсько-рибацьке товариство «Ягорлик», яке контролює сьогодні 15,60 тис га угідь. Вони розташовані на території Садовської селищної ради.

Заснували «Ягорлик»  Леонід Бурячок, Валерій Завгородній та Алла Оніщук. Завгородній був засновником ТОВ «Сапсан-хантер», основним видом діяльності якого було мисливство. Це підприємство сьогодні перебуває в стані припинення діяльності. Парнером Завгороднього в «Сапсан-хантері» був Олег Буртовой [18]. Це брат дружини екс-першого віце-спікера Ігоря Калетника. Буртовий є засновником ще одного мисливського підприємства – «Туристичне мисливсько-рибальске господарство «Вепр», яке орендує майже 30 тис га угідь в Вінницькій області.

Також в Голопристанському районі орендує  14,90 тис га землі ТОВ «Кінбурнська коса». Засновниками підприємства є депутати Херсонської облради  Ляшенко і Сарапін, яких ми згадували вище як засновників «Дельта Люкс». Крім них в засновниках «Кінбурнської коси» колишній голова податкової Херсонської області Юрій Ємченко. Ще три засновника «Кінбурської коси» Микола Ткаченко, Федір Попов та Дмитро Нікітенко. Ткаченко – член правління банку «Софіївський», раніше очолював донецьку дирекцію «Авалю».

 Каланчацький район

 Найбільшим користувачем угідь в цьому районі є Каланчацька районна громадська організація мисливців «Олексіївська», яка орендує  17,50 тис га. Серед засновників організації є депутат [19] Олексіївської ради Каланчацького району Сергій Мазуренко, який обирався в 2010 році від Партії регіонів. Також співзасновниками є Леонід Шуліко та Олег Січний. Керівник громадської організації Сергій Свищ є власником фермерського господарства «Україна».

Ще 5,95 тис га в цьому районі орендує Каланчацька районна організація мисливців «Ни пуха – ни пера». В 2013 році Херсонська обласна рада дозволила організації на 15 років орендувати угіддя в адміністративних межах села Привілля Каланчацького району.

Заснували «Ни пуха- ни пера» Сергій Ковальчук, Дмитро Осіпов, Денис Вітвицький та Валентин Томов. Останній є також курівником організації.

Осіпов та Вітвицький засновниками ТОВ «Поліхім-Пласт», яке зареєстровано в Цюрупіінську. Осіпов в 2005-2010 роках очолював Цюрупінську державну районну адміністрацію, В 2006 році був обраний депутатом Цюрупинської райради як член партії Володимира Стретовича Християнсько-демократичний союз. Пізніше балотувався на посаду мера Цюрупінска вже від «Єдиного центру» Віктора Балоги. На останніх президентських виборах був представником Петра Порошенка.

Сергій Ковальчукк зареєстровний як ФОП, основним видом діяльності якого є вирощування зернових та технічних культур.

Ще один орендар тут – мисливський клуб «Скіф». Організація орендує 4,90 тис га, була зареєстрована в 2008 році в селі Гаврилівка Друга Каланчацького району. Вона не розголошує своїх засновників, в держреєстрі громадських організацій тільки вказано її керівника – Олега Кочетова. Це житель Херсонської області 1980 року народження.

За даними «Наших грошей», станом на 2012 рік у організації було 8 засновників. Майже всі вони місцеві чоловіки із Гаврилівки Другої. Крім двох мешканців Криму – Івана Кудрі та Бориса Соляника. Раніше Кудря очолював зареєстроване в Гаврилівка Друга ТОВ «Таврида», а Соляник – місцеве «Таврида-плюс». Зараз  власниками останньої є дві литовські компанії «Гелароінвест» та «Лавр еста», а також мальтійська «Платон інвестменс лтд». «Таврида-плюс» – один [20] з найбільших виробників в Україні рису.

Ще 13,50 тис га угідь в цьому районі орендує Каланчацька районна громадська організація мисливців “Червоний Чабан”. Вона була зареєстрована в 2009 році в Чаплинці Каланчацького району Сергієм Шкуро та Олегом Сімейко. Керівником організації є Дмитро Шкуро.

Офіційно організація зареєстрована в іншому районі – Чаплинському.

Щоправда, ще минулого року Херсонська обласна влада заборонила полювання в районі Червоного Чабана через близькість кордону з Кримом.

Новотроїцький район

В цьому районі знаходиться найбільший приватний орендар мисливських угідь в Херсонськії області –  29,20 тис га орендує Новотроїцька міжсільська громадська організація – “Мисливці Беркут”. Організація була створена в лютому 2008 року. Заснували її чотири мешканці селища Новотроїцьке:  Микола Богуцький, Володимир Боровик, Олександр Вакуленко та Юрій Картацький.

Боровик є засновником приватного виробничо-комерційне підприємства «Беркут» та ПП «Рефлекс». До речі, до Боровика «Беркут» належав його партнеру по полюванню Вакуленку.

Богуцький очолює місцеву райорганізації «Українського товариства мисливців та рибалок», а в «Мисливці Беркут» він займає посаду заступника голови правління. Іншим заступником є Юрій Картацький.  Це сільський голова Василівки, на виборах в 2010 році балотувався як член Партії регіонів.

Володимир Ганжа [21]

Володимир Ганжа

Товариство мисливців та рибалок «Сиваш». Отримало в оренду [22] 5,98 тис га від депутатів Херсонської обласної ради ще в 2009 році. Угіддя розташовані на території Сиваської селищної ради Новотроїцького району.

«Сиваш» заснували Володимир Ганжа з сином Володимиром та Віктор Шрамко. Старший Ганжа з 1982 року очолював місцевий колгосп ім. Паризької Комуни, зараз це приватна агрофірма «Сиваш», яка йому належить.

Разом із сином вони є депутатами [23] Новотроїцької  райради. Але якщо старший є членом фракції Партії регіонів, то молодший вибрав «Сильну Україну» Сергія Тігіпка.

Шрамко як і Ганжі проживає в Сиваському.

В 2008 році жителі Новотроїцька Микола Добровольський, Михайло Ковальчук, Анатолій Пінчук створили Новотроїцьку міжсільську громадську організацію мисливців “Айленд”. Керує нею Віктор Козак.

Сьогодні «Айленд» орендує 4,90 тис га.

Цюрупинський район

Володимир Демьохіни [24]

Володимир Демьохіни

Другим за розмірами орендарем мисливських угідь в Херсонській області є ТОВ «Науково-виробниче об’єднання «Екофільтр», яке ще в 90-х роках створив відомий херсонський бізнесмен Леонід Савін. В 2008 році він заявив, що підприємство у нього намагається [25] відібрати Ігор Демьохін – брат тодішнього голови Херсонської облради Володимира Демьохіна. Прокуратура тоді за заявою Савіна відкривала справу про підроблення документів підприємства, а Демьохін подав до суду позов про захист честі та ділової репутації на газету, що оприлюднила інформацію про його тиск на «Екофільтр». І суд він виграв.

Через три роки після цієї історії Савін вийшов з засновників ТОВ «Науково-виробниче об’єднання «Екофільтр», а власником фірми став мешканець Миколаївської області Олександр Мартинюк. Він є засновником багатьох підприємств. В одному з них – ТОВ «Інтер-Інвестбуд» його партнером по підприємству є «Торговий дім «Юг», який заснували Ігор та Володимир Демьохіни.

Ще одна мисливська організація в цьому районі – Цюрупинське районне товариство мисливців і рибалок «Відродження фауни». Воно орендує 5,90 тис га. Заснували організацію Гурамі Апостоліді, Віктор Нагребецький та Віктор Сидоренко. Останній – депутат [26] Херсонської облради, керівник товариства.

Гурамі Апостоліді заснував і очолив ТОВ «Співдружність ініціативних працездатних інвалідів». Співзасновником фірми є екс-народний депутат Олексій Журавко, колишній активний член Партії регіонів. Він з Апостоліді також є співвласниками ТОВ «Сіті-плюс», генеральним директором якого є Сидоренко.

Чаплинський район

Єдиним користувачем угідь в цьому районі є ТОВ «Торговий Дім «Долинське» ,яке орендує  4,3 тис. га. Власниками є Володимир Білий та Оксана Гавриленко. Остання – власниця ТОВ «ВВ Інвестгруп» і  ТОВ «Агропродукт, ЛТД», в 2013 році її звинувачували [27] у самобуді в місті Херсон.

Юрій Школяренко, Ігор Ухварін «Наші Гроші. Регіон»