- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Донецькі не змогли довести в суді, що АТО завадило заплатити 9 мільйонів за державне вугілля

ТОВ «Сотіс-Груп» має сплатити державному підприємству «Вугілля України» заборгованість за поставлену продукцію на суму 9,49 млн грн.

Відповідне рішення [1] ухвалив Донецький апеляційний господарський суд.

В березні 2014 року «Сотіс-Груп» та «Вугілля України» уклали договір на постачання вугілля. За час дії договору держпідприємство поставило приватній фірмі товару на загальну суму 28,90 млн грн., що підтверджується актами прийому-передачі. Але фірма оплатила тільки 20,40 млн грн.

Постачальник звернувся до суду з вимогою стягнути з покупця заборгованість та інфляційні втрати. Господарський суд Запоріжскої області повністю задовольнив ці вимоги.

Але «Сотіс-Груп» подало апеляцію, в якій вказало, що заборгованість виникла через форс-мажорні обставини. А саме через проведення антитерористичної операції в Донецькій та Луганській області. Через це в Донецку не працювали банки і підприємство не змогло вчасно розрахуватися за поставлене вугілля.

Крім того, фірма стверджувала, що термін оплати поставок ще не закінчився. Адже договір передбачав, що документи, які підтверджують відвантаження продукції, фірма мала отримати від постачальника «з рук у руки». Такі документи вона не отримала, а значить час оплати не настав.

Але суд встановив, що сторони підписували акти приймання-передачі продукції на суму 28,90 млн грн. А значить «Сотіс-Груп» має оплати всю поставлену продукцію. Крім того, суд вирішив, що фірма не надала жодних доказів про існування обставин, які б завадили їй перерахувати гроші через проведення АТО.

Таким чином, апеляційний суд залишив в силі рішення господарського суду Запорізької області, який зобов’язав «Сотіс-Груп» виплатити на користь ДП «Вугілля України» 8,50 млн грн боргу за поставлене вугілля та 0,97 млн грн. пені та інфляційних втрат.

«Сотіс-Груп» зареєстровано в Донецьку у колишній будівлі Міністерства вуглепрому по вул. Артема, 97. Власником є кіпрська компанія «Діамро партісіпейшн лімітед». Директором «Сотіс-груп» є Юрій Бурлака, якому належить 1% акцій компанії. Бенефіціарами вказані британка Нормонтон Ребека та мешканка Литви Нормонтонтайте Вайда.

«Сотіс-Груп» контролюється [2] народним депутатом, екс-головою Донецької ОДА Сергієм Тарутою.