- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Ахметов скупився у запоріжців на 58 мільйонів значно дешевше від «трансформаторів Григоришина»

ОВ «ДТЕК високовольтні мережі» 16 липня за результати тендеру уклало угоду з ТОВ «Еліз» на постачання чотирьохсилових трансформаторів за 58,00 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Трансформатори замовлено для встановлення на підстанціях Дружківка-110кВ та Іверська-110кВ на вільній від терористів території Донецької області.

У конкурсній документації вказано, що компанія Ріната Ахметова хотіла придбати трансформатори ТДТН-40000/110У1 виробництва «СвердловЭлектро» (м. Єкатеринбург, Російська Федерація).

Придбані трансформатори обійшлись ДТЕКу приблизно по $16,5 тис за мега-вольт-ампер.

Цей показник наближений до світових ціна 10-13 тис. $/МВА без ПДВ (тоді як на тендері ціна з ПДВ). І він є значно нижчим від вартості трансформаторів, які планує придбати [1] «НЕК «Укренерго» у заводу «Запоріжтрансформатор» Костянтина Григоришина – по $19-30 тис за МВА.

При цьому на тендер подавало заявку українське представництво російського заводу – ТОВ «СвердловЕлектро-Україна», яке пропонувало трансформатори у півтора рази дорожче від «Еліз» – по $22 тис за МВА.

ДП «Сіменс Україна», яке представляє світового виробника трансформаторів, пропонувало свою продукцію по $20 тис за МВА. Однак цю заявку взагалі не допустили до участі в тендері, оскільки «довідка про виконання поставок аналогічного характеру надана без зазначення необхідної інформації».

Відтак запорізька фірма «Еліз» розіграла тендер з представником російського виробника та ще двома фірмами «Тріон» і «Машторгінвест», які разом із переможцем зареєстровані у Запоріжжі.

Власниками ТОВ «Еліз» є Віталій Пустовий, Михайло Дьяченко, Тетяна і Едуард Сапожнікови.