- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Екс-депутат Запорізької облради від ПР отримав два роки умовно і штраф за продаж задешево авіадвигунів

Колишнього директора Державного навчально-виробничого закладу авіаційного профілю “Запорізький центр льотної підготовки ім. О.І. Покришкіна”, що знаходиться у підпорядкуванні Міністерства інфраструктури,  визнали винним у зловживанні службовим становищем, що призвело до завдання збитків державі в розмірі 91 тис. грн. Про це йдеться у вироку [1] Запорізького районного суду Запорізької області від 06 липня.

Згідно матеріалів справи, директор Центру без узгодженням з Міністерством інфраструктури, дав згоду на продаж семи авіаційних двигунів Д-36 та п’яти допоміжних силових установок ТА-6В “Авіакомпанії “Південні авіалінії”. При цьому, їх остаточну вартість було занижено, до загальної суми у 300 тис. грн. Отримані кошти були витрачені “на господарські потреби підприємства”. Згідно експертного висновку, справжня остаточна вартість двигунів та установок складала 391 тис. грн.

Призначаючи покарання суд взяв до уваги хвороби та підсудного, щире каяття, сприяння розкриттю злочину і, часткове добровільне відшкодування завданих збитків у сумі 50 тис. грн. Тож зважаючи на це, екс-директора звільнили від основного покарання у вигляді 4-х річного позбавлення волі з іспитовим терміном на два роки та штрафом у 8500 гривен. Окрім цього, непрацюючому пенсіонеру заборонили обіймати керівні посади.

Також три вцілілих силових установки ТА-6В, що знаходяться на зберіганні в одеської авіакомпанії “Чорноморські авіалінії”  мають передати центру льотної підготовки ім. Покришкіна.

На вказаний у вироку час директором [2] Центру був Фарід Акчурін, депутат обласної ради від Партії регіонів у 2006-2010 роках.

Наразі ТОВ “Авіакомпанія “Південні авіалінії” перебуває на стадії банкрутства [3] через заборгованість у два мільйони доларів. Чартер АН-24 “Південних авіаліній” розбився [4] 13 лютого 2013 року під Донецьком, внаслідок чого загинуло 5 людей, 9 було госпіталізовано, а діяльність компанії призупинено). Продані директором Центру авіаційні двигуни Д-36 та допоміжні силові установки ТА-6В використовуються на літаку ЯК-24, що також входив до авіапарку даної компанії.