Митці залишилися без приміщення в центрі Харкова після реконструкції приватною фірмою
13.07.2015   //   139 Переглядів

Суд заборонив ТОВ «Еко-Стильстрой» експлуатацію будівлі в центрі Харкова, площа якої складає 910 кв м.

Про це йдеться у рішенні Вищого господарського суду України від 1 липня.

Будівля розташована на вулиці Пушкінська, 62. Раніше вона була гаражем, мала площу 133,70 кв м і перебувала на балансі Харківського обласного центру народної творчості. У 2008 році Центр народної творчості уклав договір з «Еко-Стильстрой» про реконструкцію будівлі, внаслідок чого її площа збільшилась до 910 м кв

Відповідно до умов договору, приміщення першого поверху площею 133,7 кв м і благоустроєна земельна ділянка навколо нього передаються Центру народної творчості. Всі додатково створена нерухомість переходили у власність фірми «Еко-Стильстрой». Йдеться про приміщення 2-4 поверхів, а також мансарду.

Після завершення реконструкції Харківське БТІ зазначило, що нежитлові приміщення площею 910 кв.м. реконструйовані самовільно. Однак у 2009 році суд визнав право власності підрядника на добудовану нерухомість площею 776,3 кв. м.

Оскільки Центр народної творчості не заплатив за реконструкцію 137 тис грн., то у 2010 році решта 133,7 кв.м. приміщення були виставлені на продаж і їх викупив Володимир Чеканов, який потім переписав їх на «Еко-Стильстрой», де він став одноосібним засновником.

За даними прокуратури, «Еко-Стильстрой» не має документів на виконання будівельних робіт та прийняття будівлі в експлуатацію.

В Єдиному реєстрі отриманих повідомлень про початок виконання підготовчих і будівельних робіт немає інформації щодо зареєстрованих декларацій про початок будівельних робіт, виданих дозволів на їх проведення, або зареєстрованих декларацій про готовність об’єкта до експлуатації та відповідних сертифікатів Державної архітектурно-будівельної інспекції України.

Суд першої інстанції у позові відмовив, вважаючи що вимоги прокурора порушать права власника на розпорядження будівлею. Однак апеляційний суд зазначив, що предметом спору є порушення «Еко-Стильстроєм» вимог законодавства при експлуатації самочинно збудованої будівлі. За думкою суду, заборона експлуатації будівлі – превентивна міра й це рішення ніяк не відміняє право власності приватників на споруду.

Кассаційний суд підтримав рішення апеляційного та заборонив «Еко-Стильстрою» використовувати будівлю до тих пір, доки будівля не буде зареєстрована у ДАБІ.

«Еко-Стильстрой» у 2006 році заснували Костянтин Ампілогов, Ольга Панова і Андрій Янковський. У 2007 році до складу засновників увійшов Олег Ластович.

У 2011 році «Еко-Стильстрой» записали на вихідця з Макіївки Донецької області Чеканова Володимира Геннадійовича. Особа з таким ПІБ відома як адвокат. Наразі «Еко-Стильстрой» переоформлений на Дмитра Старцева, який був директором фірми з 2010 року.

За адресою вул.Пушкінська 62 зареєстровані низка компаній, пов’язаних з колишніми засновниками «Еко-Стильстрою» – ТОВ «Консалтингова фірма «Дігніті», ТОВ «Віва Паркет», ТОВ «Гранічер», ТОВ «Центр міжнародного співробітництва».

В грудні 2010 року діяльність Харківського обласного центру народної творчості за рішенням міськради була припинена шляхом реорганізації. Тоді ж було припинено і діяльність Харківського Українського Культурного Центру «Юність та Обласної художньої галереї «Мистецтво Слобожанщини». Їх правонаступником став КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва», що має юридичну адресу – вул.Пушкінська,62.

Залиште відповідь