- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Харків купив крюківські вагони метро по мільйону доларів за штуку

КП «Харківський метрополітен» 7 липня уклало угоду з ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» про придбання рухомого складу. Вартість угоди складає 118,80 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Договір підписано до кінця 2018 року. Усього купують п’ять вагонів. З них два головних вагони моделі81-7036  [1] і три проміжні вагони моделі 81-7037 [2].

Вартість вагону кожної моделі не уточнюється. У середньому один вагон коштуватиме 24 млн грн. Відомо, що проміжні вагони є дешевшими [3] від головних, оскільки останні мають ще кабіну водія. Різниця в ціні може складати близько 15%.

При цьому вартість нових вагонів від Крюківського заводу є лише трохи більшою, ніж модернізація на цьому ж заводі вагонів для Київського метрополітену, яка проводиться на гроші Японії. У лютому столиця замовила [4] крюківцям встановлення нових асинхронних тягових установок у старих вагонах з реконструкцією інших елементів. Тоді це коштувало 20 млн грн. за вагон.

На сайті [5] Харківського метрополітену повідомляється, що крюківські вагони отримали ще 1 липня. Востаннє рухомий склад оновлювали у 2004 році з відкриттям станцій «Ботанічний сад» і «23 серпня».

Тендер проведено за переговорною процедурою закупівлі з посиланням на відсутність конкуренції з технічних причин. «Крюківський вагонобудівний завод» – єдиний на ринку України вітчизняний виробник вагонів метрополітену, у тому числи моделей 81-7036 та 81-7037 з асинхронним двигуном.

Акціонерами Крюківського заводу є фірми «OW Capital Management GmbH» (Австрія), AS Skinest Finants та «Osauhing Delantina» (Естонія), «Transbuilding Service Limited» (Великобританія). Основним власником заводу вважається його директор Володимир Приходько.

Для порівняння у 2013 році КМДА купувала вагони метро російського «Вагонмашу» по 8 млн грн./шт, по тодішньому курсу близько $1 млн.

Аналогічна ціна на вагона була зафіксована у договорі 2009 року. Тоді Київський метрополітен домовився про придбання 100 вагонів [6] у лізинг. Постачальником була компанія «Укррослізинг», пов’язана з оточенням Юрія Іванющенка. 25 вагонів були виробництва Крюківського заводу. Однак більшість вагонів купувалися в російського «Вагонмашу», але не напряму, а через мережу компаній-прокладок. Встановлено, що на територію України 75 вагонів були поставлені по ціні 3,6 млн грн. [7], тобто більше ніж удвічі дешевше, аніж договірна ціна для Київського метрополітену. Держфінінспеція порахувала, що залучення посередницьких структур призвело до завищення вартості договору на суму287,9 млн грн [8].

У березні цього року Петербурзький метрополітен оголосив закупівлю вагонів. Очікувана вартість одного вагону склала 80 млн руб. або 30,62 млн грн. [9] Це на 40% дорожче ніж восени минулого року, коли цю закупівлю було оголошено вперше. Журналісти пов’язують зростання ціни з девальвацією рубля. Офіційно попередні торги скасували для доопрацювання техзавдання. Потенційним фаворитом осінніх торгів називали Крюківський завод (Україна) у партнерстві з Кіровським заводом (Росія). За версією російських ЗМІ, цю дешевшу закупівлю скасували через розповсюдження в українських ЗМІінформації [10] про те, що Крюковський завод вже домовився про перемогу в тендері, давши хабар чиновникам.