- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Попри судові рішення кооператив Ставицького не пускає державу на Сахалінське родовище

Держкомпанії «Надра України» не вдалося в судовому порядку добитися визнання за нею 35% у проекті зі спільної діяльності на Сахалінському родовищі. Про це свідчить рішення [1] Господарського суду м.Києва від 22 червня.

З 2007 року НАК «Надра України» мало 35% в об’єднанні щодо спільної діяльності на Сахалінському родовищі разом з ДП «Полтаванафтогазгеологія» і ЗАТ «Девон».

У 2012 році НАК «Надра України» продало ці 35% ТОВ «Голден Деррік» за 13,80 млн грн. У листопаді минулого року рішенням [2] суду договір розірвано, оскільки «Голден Деррік» повністю не розплатився за придбану частку – мав заборгованість 5,95 млн грн. У січні рішення було підтверджене в апеляції [3].

Як повідомив прокурор, після рішення суду НАК «Надра України» направило листа учасникам договору визнати за нею право власності на 35% у проекті, але отримало відмову.

Суд відзначив, що спірне право власності на 35% у проекті не підлягає державній реєстрації, а має посвідчуватися виключно положеннями договору про спільну діяльність. Для поновлення права власності НАК «Надра України» необхідно внести зміни до договору. Втім, як свідчать матеріали справи, інші сторони договору відмовляються вносити такі зміни.

Внесення змін до договору можливе або за згодою сторін, або у судовому порядку в разі існування спору. Прокурор не подав позову про внесення змін до договору, обрав неналежний спосіб захисту права НАК «Надра України». У зв’язку з цим суд у позові відмовив.

У 2012-2013 роках НАК «Надра України» продало фірмі «Голден Деррік» за трохи більше ніж 20 млн грн. частки одразу у трьох проектах [4] видобутку газу на одному з найбільших газових родовищ України – Сахалінському. У листопаді-жовтні минулого року НАК «Надра України» розірвало в судах всі три договори. За даними держкомпанії, Завдяки цим договорам, всього за два роки «Голден Деррік» заробив близько 120 млн грн.

Засновниками ТОВ «Голден Деррік» є НАК «Надра України» і кіпрська компанія «Хартлог Лімітед».

ТОВ «Голден Деррік» пов’язане [5] із бізнес-середовищем екс-міністрів Миколи Присяжнюка, Едуарда Ставицького і колишнього народного депутата Юрія Іванющенка.