- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Коломойський не зміг викинути Ставицького з Сахалінського родовища

Верховний суд відмовив «Деріпон Коммершал ЛТД» у перегляді судового рішення щодо придбання акцій ЗАТ «Видобувна компанія «Укрнафтобуріння». Про це свідчить постанова [1] Верховного суду від 24 червня.

У липні минулого року «Деріпон Коммершал ЛТД» (Deripon Commercial Limited) подала позов проти британських компаній «Арес Системс ЛТД» (Ares Systems) і «Аріана Бізнес Лімітед» (Ariana Business).

«Деріпон Коммершал ЛТД» зараз належить 45% акцій «Укрнафтобуріння». До 14 грудня 2012 року ця компанія володіла 90% акцій підприємства, поки не продала половину своїх акцій близьким до екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького фірмам Ares Systems і Ariana Business. Ці компанії були зареєстровані у 2012 році; керує ними Юлія Лобанова.

«Деріпон Коммершал ЛТД» входить в орбіту Ігоря Коломойського і належить офшору з Віргінських островів «Burrard Financial Corp».

Після зміни влади і втечі з України Едуарда Ставицького «Деріпон Коммершал ЛТД» стала вимагати визнання недійсними договорів продажу акцій «Укрнафтобуріння» і відновити її право власності на продані акції.

На суді «Деріпон Коммершал ЛТД» повідомила, що спірні угоди були укладені нею під впливом тяжких обставин та на вкрай невигідних, майже кабальних, умовах.

«Деріпон Коммершал ЛТД» заявила, що мусила продати акції у зв’язку з перешкоджанням державними органами протягом 2010 – 2012 рр. господарській діяльності компанії «Укрнафтобуріння», з позбавленням права видобутку нафти, газу, конденсату на Сахалінському нафтогазоконденсатному родовищі. У подальшому відсутність грошових коштів від продажу добутого газу призвела до затримки виплат заробітної плати та сплати «Укрнафтобурінням» податків і зборів до бюджету, тому підприємство було змушене оформлювати розстрочку по їх сплаті, внаслідок чого штрафи і пеня склали понад 1,5 млн. гривень, що фактично доводило підприємство до  банкрутства.

Щодо невигідних умов договору, то йдеться про те, що 45% акцій було відчужено по номінальній вартості – загальною вартістю 133 тис грн. Водночас ринкова вартість акцій, як стверджує «Деріпон Коммершал ЛТД», складала 264,71 млн грн.

У вересні минулого року Госпсуд м.Києва у позові відмовив. Суд зазначив, що тяжкі обставини стосувалися «Укрнафтобуріння», а не позивача – «Деріпон Коммершал ЛТД». «Укрнафтобуріння» не було стороною договору щодо продажу акцій. Існування тяжких обставин, що впливали б на позивача суду не доведено.

Те, що акції були продані по заниженій вартості, суд також не визнав підставою для визнання договорів недійсними. Суд виходив з того, що договори були укладені на нормальних умовах і «Деріпон Коммершал ЛТД» не був обмежений у виборі контрагента.

У жовтні 2014 р. «Деріпон Коммершал ЛТД» виграв апеляцію. Суд взяв до уваги те, що йдеться про тяжкі обставини для «Укрнафтобуріння», що є пов’язаною особою з позивачем – «Деріпон Коммершал ЛТД». Апеляційний суд взазав, що місцевий суд формально-догматично підійшов до юридичного складу кабальних угод, не врахував мети укладання договорів, не врахував юридичної природи акцій, тощо.

Однак вже в листопаді Вищий госпсуд скасував апеляцію і залишив в дії рішення першої інстанції. Суд вирішив, що приватні інтереси інвестора «Деріпон Коммершал ЛТД» не можуть вважатись частиною інтересів компанії «Укрнафтобуріння», незалежно від ступеню контролю акціонера за товариством.

Також суд не погодився з тим, що держава якось перешкоджала діяльності «Укрнафтобуріння» і визнав ці звинувачення надуманими.

«Укрнафтобуріння» має спецдозвіл на розробку найперспективнішого українського газового родовища – Сахалінського (Харківська обл.). Цей спецдозвіл компанія отримала ще у 2004 році, коли міністром екології був Микола Злочевський, структурам якого належало «Укрнафтобуріння». У 2009 році Коломойський викупив у Злочевського контрольний пакет «Укрнафтобуріння».

У 2010 році «Укрнафтобуріння» через суд відібрали спецдозвіл на розробку родовища, а у 2011 Міністерство екології під керівництвом Ставицього повторно надало компанії цей дозвіл.