- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Суд не повірив сину екс-замгубернатора Донеччини, що у нього немає 32 мільйонів повернути борг «Ощадбанку» (додано)

Додано коментар Олександра Адамова

Суд відмовився скасувати зобов’язання ТОВ «Дирекція адміністративних будівель» по кредитному договору з ПАТ «Державний ощадний банк України» , за яким фірма отримала 31,82 млн грн.

Відповідне рішення [1] ухвалив Господарський суд міста Києва.

Як з’ясував суд, в січні 2014 року «Дирекція адміністративних будівель» оформила договір позики у держбанку кредит, який зобов’язалося повернути до вересня 2015 року, виплачуючи щомісяця 2,27 млн грн. Також фірма пообіцяла за цей час сплатити всі відсотки за кредитом.

В суді ТОВ «Дирекція адміністративних будівель» заявило, що належним чином виконувало взяті на себе зобов’язання за кредитним договором до червня 2014 року. Але потім втратила можливості їх виконувати, оскільки з березня 2014 року  на території Донецька, де знаходиться підприємство, почалися масові народні хвилювання, захоплення органів влади та адміністративних будівель, а пізніше розпочалася антитерористична операція. Фірма ці причина називає форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили), які перебувають поза контролем сторін і унеможливлюють виконання кредитного договору.

Крім того, в позові «Дирекція адміністративних будівель» вказало, що на виконання кредитного договору негативно впливають загрози особистій безпеці співробітникам підприємства в Донецьку, припиненням роботи в місті банківської системи та інші обмеження, які введені на тимчасово окупованих територіях.

В ході судового розгляду стало відомо, що кредит планувалося спрямувати на будівництво комплексу «П’ять житлових будинків» в Донецьку, а погасити його за рахунок продажу квартир. Але сьогодні об’єкт не добудований і не має можливості заробити на продажі квартир.

В свою чергу представники «Ощадбанку» зазначили, що позивачем не надано доказів його неплатоспроможності, а висновок Донецької торгово-промислової палати України, який представила фірма в доказ форс-мажорних обставин, не є аргументом. Адже такі докази мають бути затверджені сертифікатом Торгово-промислової палати України.

Представники держбанку також заявили, що обставини, які заважають позичальнику розрахуватися за кредитом, носять тимчасовий характер. А тому, він ще матиме змогу повернути позику. Крім того, фірма має філію в Краматорську, де працює банківська система і створені всі умови, щоб позивач зміг виконати платежі. Він також має можливість перевести кошти за допомогою мережі Інтернет.

Суд став на сторону «Ощадбанку» і повність відмовив в задоволенні позову.

ТОВ «Дирекція адміністративних будівель» є потужним забудовником, який володіє у Донецьку кількома об’єктами комерційної та житлової нерухомості Власником компанії є депутат Донецької міської ради Олександр Борисович Адамов, який нещодавно очолив  комунальне підприємство Київської обласної ради «Інститут соціально-економічного розвитку Київської області». Цьому призначенню, за твердженнями депутатів Київської обласної ради, сприяв перший заступник голови Київської ОДА Лев Парцхаладзе, з яким Адамов разом приймав участь в роботі Конфедерації будівельників України.

Батько Адамова – Борис Ісайович Адамов, тривалий час працював на керівних посадах в Донецькій ОДА, був одним з засновників Партії регіонів.

Після опублікування новини в редакцію надійшов лист Олександра Адамова, уривки з якого ми пропонуємо нашим чатачам:

“Було б розумно, якби держава одночасно з цими діями (припинення роботи реєстрів та банківської системи в регіоні – ред.)  запропонувала комплексне вирішення проблеми з кредитами, які видавалися для ведення бізнесу на територія, де згодом розпочалася АТО. Тим більше, що донецькі позичальники опинилися в такій ситуації через те, що держава не змогла забезпечити свої суверенітет і територіальну цілісність, що згідно ст. 17 Конституції України є найважливішою функцією держави…

На мій погляд, найбільш логічним рішенням було б створення державної агенції або на базі одного з держбанків установи, яка б викупила у банків такі кредити і відтермінувала по ним стягнення до закінчення АТО з відповідним переходом прав на застави до цієї установи. Таке рішення дозволило б оздоровити банківський сектор, а можливо і уникнути банкрутства ряду банків і не добивати позичальників, які втратили  все, що мали…

Що стосується мого батька, Адамова Бориса Ісаєвича, згадуванням про якого зараз традиційно закінчується будь-яка стаття про мене в ЗМІ, то він працював заступником голови Донецької облдержадміністрації протяг каденції чотирьох губернаторів та трьох Президентів України і вважався кращим керівником апарату в країні, але він ніколи не був співзасновником Партії Регіонів, не входив до її керівних органів на державному або обласному рівні, а також не входив до кола осіб, які мали вплив на прийняття політичних або будь-яких інших рішень в партії”.