- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Шахтарі Ахметова чотири роки тягнуть з виплатою півмільйона штрафу за шкоду природі

Суд відмовив ПАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» в розстрочці на 18 місяців сплати забруднення навколишнього середовища штрафу 0,42 млн грн.

Відповідне рішення прийняв [1] Дніпропетровський апеляційний господарський суд.

В кінці 2014 року прокуратура в інтересах держекоінспекції Дніпропетровської області звернулася до господарського суду з позовом, в якому вимагала накласти на «ДТЕК Павлоградвугілля» штраф в 0,42 млн грн. за шкоду державі, що була нанесена внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього середовища. Господарський, а пізніше і апеляційний, суди позов прокуратури задовольнили. «ДТЕК Павлоградвугілля» подало скаргу до Вищого господарського суду України, але і там справа була вирішена на корить держави.

В кінці квітня 2015 року до господарського суду Дніпропетровської області надійшов позов компанії, в якому та попросила розстрочити виплату штрафу. Вона запропонувала платити щомісяця, починаючи з червня 2015 року штраф рівними платежами – 23,39 тис грн. Таким чином, останній платіж планувалося перерахувати в листопаді 2016 року.

В «ДТЕК Павлоградвугілля» виправдовувалися скрутним фінансовим становищем. А саме тим, що станом на кінець 2014 року їй кредиторська заборгованість за товари, роботи та послуги складає 1,03 млрд грн.

В той же час господарський суд знову відмовив компанії в позові. Суд вказав, що «ДТЕК Павлоградвугілля» нанесло шкоду природі ще в 2011 році. Але протягом трьох років нічого не робило, щоб виправити ситуацію. Таким чином, вирішив суд, у компанії було достатньо часу відшкодувати причинені збитки.

Апеляційний суд також повністю підтримав це судове рішення і відхилив заяву «ДТЕК Павлоградвугілля».

Під час розгляду судами цієї справи було встановлено, що державна екоінспекція в Дніпропетровській області протягом березня 2011 року провела три перевірки дотримання філією «ДТЕК Павлоградвугілля» природоохоронного законодавства. Під час перевірок було встановлено перевищення нормативів скидів забруднюючих речовин в річку Самара в районі села Свідовок Павлоградського району. Але компанія так і не відшкодувала збитки державі.

Нагадаємо, раніше прокуратура встановила, що «ДТЕК Павлоградвугілля» самовільно зайняло та протягом більше двох років незаконно використовувало земельну ділянку площею 3,92 га поблизу м. Тернівка в Дніпропетровській області.

ПАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» входить до групи  компаній Ріната Ахметова.